Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Честит имен ден на Сергей!

Честит имен ден на Сергей!

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
1k249
Честит имен ден на Сергей!

На днешния ден – 25 септември християнският свят почита паметта на преп. Сергий Радонежски чудотворец. Според легендите той е обитавал земния свят през петнадесети век и с делата си е повлиял доста на монашеството в Русия.

Говори се, че още от малък той имал силно желание да се учи, но заради тежките наказания на учителите си и подигравките на другарите си, науката никак не му вървяла. Всичко това обаче се променило, след като един ден в полето попаднал на мъдър монах.

Пред него той разказал най-голямата си мъка, а непознатият старец му обещал, че с Божията благодат в бъдеще ще е най-силният в учението сред своите събратя.

Така и станало – след тази среща Сергий смаял всички с постигнатите си резултати. Затова и до днес, когато на някои мирянин му предстои изпит, отправя молба за успех към него.

На днешната дата имен ден празнува мъжете с името Сергей, както и всички останали хора, носещи неговите производни. Името Сергей има латински корени. Кръстените с него се отличават със състрадание, силен контрол и постоянство. Много често те се изявяват като лекари или журналисти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest