sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Странни суеверия от цял свят

Странни суеверия от цял свят

Странни суеверия от цял свят
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Въпреки напредъка на науката, образованието и човешкия мироглед все още в умовете на хората са заложени хиляди суеверия, които до известна степен определят битието ни. Много от тях дори до голяма степен са формирали днешната ни култура и общество.

Независимо дали те са бабини деветини, градски легенди или само страшни истории, всяка група има своя дял в това. Ето и най-странните суеверия от цял свят.

Канибалската дъвка в Турция

И днес, и в миналото Източна Турция се различава от западната част на страната. В някои области на Мала Азия все още се вярва, че дъвченето на дъвка през нощта е толкова недопустимо, колкото и дъвченето на човешко месо. Доскоро дори се е смятало, че дъвките се правят именно от това.

Козе сирене за новородените

Странни суеверия

В Швейцария някога се е вярвало, че за да е здраво бебето, в последните дни преди раждането цялото семейство трябва да яде козе сирене и нищо друго. Диетата продължавала още седмица и след като новороденото се появяло на бял свят. Вярвало се, че това ще му осигури късмет в живота.

Проклятието на опала

В Англия се вярва, че опалът носи лош късмет. Това суеверие е сравнително ново. Дължи се на романа на сър Уолтър Скот Ана Гиерщайн. В книгата една от главните героини лейди Хърмаяни е обвинена, че е демон, след като колието ѝ с опали пада в света вода и потъмнява. Книгата става бестселър, а търговията с опали в световен мащаб катастрофира и продажбите на минерала спадат с 90%.

Три цигари с една клечка – лош късмет

Това суеверие е разпространено в Англия и Франция. Зародило се е по време на Кримската война. Смятало се, че войникът, който е запалил цигарата си с клечка, която е запалила две преди това, непременно ще падне на бойното поле. Днес суеверието е трансформирано до това, че запалването на три цигари с една клечка носи лош късмет на всички.

Огледалото – крадец на души

В Египет се вярва, че ако гледате продължително в огледалото, душата ви може да се окаже пленена в него.

Проклятието на новата метла

В Скандинавия се вярва, че ако пометете новия си дом с нова метла, това ще донесе огромно нещастие на цялото ви семейство. Точно и затова домът трябва да се помете със стара и вече използвана на друго място метла.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest