sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Човешкото Тяло»От какво е направено човешкото тяло?

От какво е направено човешкото тяло?

От какво е направено човешкото тяло?
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Попитате ли представители на трите основни области в науката от какво се състои човешкото тяло, най-вероятно ще получите отговори, звучащи като безсмислица. От вода, ще каже биологът, като това може да изненада незапознатите ученици, очакващи да са направени от нещо по-солидно.

Кислород, ще каже химикът, поставайки въпроса в още по-непонятни за повечето хора среди на познанието.

От нищо, ще каже физикът, спечелвайки въображаемото състезание по темата и оставяйки лаиците да търсят логика там, където няма такава.

Написаното по-горе е стар английски виц, който може би е много смешен на Острова, но в интерес на истината всеки един от дадените отговори на въпроса

От какво е създадено човешкото тяло

е верен.

Човешкото тяло е съставено от трилиони клетки. Вярно е, че всички тези клетки съдържат много вода, което означава, че хората в действителност са съставени от около 65 на сто вода. Водата в клетките помага при химични реакции, транспортира кислород и отпадъци и действа като амортисьор, обяснява професор Шърли Ходжсън от Кралското общество на биологозите и експерт в генетиката на рака в Лондонския университет.

Хората обаче не са изцяло хора, казва още изследователят. Някои от тези клетки са наши собствени и образуват органите, мускулите и костите, но изненадващо голямо количество от тях са в действителност бактерии. Човешкото тяло е домакин на милиарди бактерии, като особено много от тези микроорганизми живеят в червата, казва още той.

Бактериите са много полезни за подобряване на нашия имунитет и са жизнено важни за смилането на храната. Понякога бактериите могат да бъдат вредни, но има забележителна взаимна полза от общото ни съществуване.

Също така нашите клетки са един вид молекулни машини, които изпълняват широк спектър от различни функции. Ако се разгледат молекулите отблизо, се вижда, че човешкото тяло е съставено от дълъг списък химически елементи, като най-голямо участие има кислородът. Неговата обща маса е около 65% от човешката. Следват въглерод (18%), водород (10%), азот (3%), калций (1.4 %) и фосфор (1.1%).

Така стигаме до състава на човешкото тяло от гледна точка на физика. Д-р Джес Уейд, физик в Империъл Колидж в Лондон, казва, че около 99.9 на сто от един атом е празно пространство. Така че хората са съставени де факто от нищо.

Разбира се, той пояснява, че това обяснение е лека измама, защото всеки атом има централно ядро с орбита, съставена от електрони. Ако това разстояние около ядрото се отстрани, цялото човечество, събрано на едно място, ще има големината на бучка захар, казва още той.

Причината, поради която хората не са се смалили до неузнаваемост, е електромагнитната сила на планетата, която ни държи цели, казва Уейд.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest