sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Почитаме Свети мъченик Калиник

Почитаме Свети мъченик Калиник

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983527
Свети Калиник
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Днес почитаме Св. Мъченик Калиник. Имен ден на 29-ти юли, на осмата неделя след Петдесетница, празнуват Калин, Калина и Горан.

Легендата гласи, че Калиник се родил в Киликия, Мала Азия. Той бил възпитан в християнските догми и посветил живота си на проповядването на Божието слово. Обиколил стотици градове и села, където думите му карали езичниците да се обърнат към Господ.

Не всички езичници обаче били съгласни с учението на Калиник. Когато пристигнал в Анкара, те го заловили. Пред градския началник го обвинили във вероотстъпничество.

Обвиненията към него били грозни и зли. Той им отговорил смирено с проповед за истинския Бог. Тихите му слова хвърлили в смут управата на града. Те поискали от него да се поклони на елинските богове. Когато отказал, последвали страшни мъчения.

Въпреки изпитанията, които му донесла съдбата, Калиник не преклонил глава. Затова бил изпратен в град Гангра, за да бъде съден. Пътят бил осеян с нечовешки изпитания.

Съпровождащите го войници не му дали и капка вода, а нечовешката жега изпивала силите му. Въпреки това той не спирал да моли Бог да утоли жаждата на палачите му. Милосърдието му обаче било наказано жестоко.

В град Гангра голям огън чакал пристигането на светеца. Без колебание той сам влязъл в него и открил мъченическата си смърт.

След като палачите се разотишли, християни от града погребали нетленните останки на свети Калиник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest