sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Днес имен ден празнува Парашкева!

Днес имен ден празнува Парашкева!

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k464
Света Параскева
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

На днешния ден – 26-ти юли, православната църква чества Света преподобномъченица Параскева.

Света Параскева е обичана светица, на чието име са наречени много наши религиозни храмове. Преподобната мъченица се появила в семейство на римляни, които много дълго мечтаели за момиченце и всеки ден се молели да се сдобият с него.

Накрая молитвите им били чути и те най-сетне прегърнали женска рожба. Тъй като детето се родило в петък, те го нарекли Параскева (от параскеви – гръцкото название на петия ден от седмицата). Девойката Параскева приела монашеството, но пострадала заради вярата си.

При властването на император Антонин младата жена била хвърлена в котел с врящо масло и катран, но въпреки това оживяла. По време на това изтезание обаче присъствал и самият владетел, който ослепял, след като кипящата смес в казана го опръскала.

Но с помощта на Параскева раните му заздравели и той отново прогледнал. Въпреки това преподобномъченицата била убита, а мощите ѝ занесени в Цариград.

Вяра

Днес имен ден празнуват Параскева, Парашкева, Паша, Параскев и Парашкев.

Името Парашкева и неговите производни имат гръцки корени. Смята се, че носителите му са лоялни и добронамерени, които са изключително предани на приятели и близки.

Въпреки че привидно хората, кръстени така, изглеждат студени личности, в действителност са много грижовни и всеотдайни към любимите си същества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest