sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Почитаме днес Света благоверна Олга

Почитаме днес Света благоверна Олга

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k966
Света благоверна Олга

На 11 юли се прекланяме пред паметта на Света благоверна Олга, която е била съпруга на киевския княз Игор. След смъртта на съпруга си тя управлява страната, докато нейният син Светослав не навършил пълнолетие.

Днес всички, които носят името Олга, Олга, Олег, Оля празнуват своя имен ден.

Името Олга е с татарски корен и идва от староруското име Ал'га - огнена, с се видоизменя с времето към Ольга.

Княгинята била справедлива към народа си и посещавала различните области в страната, за да следи за реда. С грижите си тя се прославила като мъдра владетелка и спечелила любовта на народа си.

По нейно време християнството прониквало в страната, но повечето руси били езичници. Въпреки това в някой градове свободно се извършвали християнски служби.

Една от първите християнски църкви била в Киев и княгинята може да наблюдава отблизо ритуалите на първите християни.

Света Олга се срещала и с християнски учители, които я запознали с Христовата вяра. Тя обаче отказвала да се покръсти, защото се страхувала от бунт.

През 955 година княгинята заминава за Цариград и император Константин Багренородни я приема с големи почести. Тя се среща и с православния патриарх Полиевкт, който я убеждавал да приеме християнството.

Някои исторически източници дори твърдят, че във Византия Киевската княгиня се е покръстила и е приела името Елена, но официално тази версия е отхвърлена, защото не са намерени категорични писмени доказателства.

Въпреки че Олга нямала смелост да се опълчи срещу установените обичаи в родината си, тя възпитавала сина си Светослав като християнин, въз основа на това, което е научила от посещението си в Цариград и от християнските учители в Киев.

Княгинята е въвела в християнството и своя внук Владимир, както и неговите братя.

Тя умира на 11 юли 969 година и е първата канонизирана светица в Русия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest