Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Гримът на египтяните ги предпазвал от инфекции

Гримът на египтяните ги предпазвал от инфекции

Гримът на египтяните ги предпазвал от инфекции

Дебело изрисуваните клепачи на древните египтяни не са имали само разкрасителна, но и здравословна цел. А именно да ги предпазва от инфекции.

Предположението изразиха групи френски учени пред "Нешънъл джиографик".

Гримът на египтяните ги предпазвал от инфекции

Древните египтяни са вярвали, че очният грим има магически свойства. Рисувайки очите си, по този начин те са си осигурявали защита от боговете Ра и Хор срещу болести от рода на очни инфекции като конюктивит, които са често срещани в блатистите местности край Нил.

По принцип е установено, че в гримовете на египтяните са се съдържали четири компонента, базирани на олово. Поради което се считаше, че гримът на Клеопатра и подчинените й е бил вреден.

Според новото проучване обаче това не е така. В грима се съдържат ниски дози оловни соли. Те имат положителни свойства, тъй като при контакт с кожата, стимулират производството на азотен оксид. Това е химикал, който стимулира имунната система и й помага в битката с бактериите.

"Два от компонентите, съдържащи се в грима на египтяните, не се срещат в естествено състояние и се е изисквала 30-дневна работа, за да се създадат. По мое мнение египтяните са знаели, че тези съставки подобряват здравето и са ги произвеждали целенасочено", казва един от участниците в проучването, Кристиян Аматоре от Университета Pierre et Marie Curie в Париж.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest