Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Почитаме паметта на Св. св. Константин и Елена

Почитаме паметта на Св. св. Константин и Елена

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
1k249
Св. св. Константин и Елена

На днешния ден – 21 май, Православната църква почита паметта на Светите равноапостоли Константин и Елена. Константин се явява един от най-важните императори в историята на християнството. Елена пък е негова майка, която също има безспорни заслуги към християнската вяра.

На този ден вярващите посвещават храмове и носят дарове (кърпи, ризи, ястия с телешко и агнешко месо) за здраве и благоденствие пред иконите на Св. Константин и Елена.

Ходи се по лековити извори, а страдащите от различни болежки се мият, за да изпъдят болестта от тялото си.

Този ден се смята и като преход от пролетта към лятото. Той е много специален и за нестинарите от Страндженско. По традиция те изпълняват прочутите нестинарски игри, по време на които изпадат в транс и предсказват какви дни се задават в бъдеще – дали ни очаква радост или страдание и нещастие.

Почитаме паметта на Св. св. Константин и Елена

На днешния ден празнуват всички, носещи името Константин, както и неговите производни. В превод от гръцки името означава спокоен и постоянен.

Празник има и името Елена, което се свързва със светлината и сиянието. Сред многобройните именници днес са Коста, Костадин, Динко, Елина, Светла, Траяна, Стоян, Еленко и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest