sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Днес черпят всички с името Герасим и Искрен

Днес черпят всички с името Герасим и Искрен

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k920
Светци

На 12 май православната църква почита Свети Герман, патриарх Константинополски и на днешния празнуват хората с имената Герасим, Герда, Герман, Геро, Искра и Искрен.

В народния фолклор Свети Герман се приема за повелител на летните бури и затова днес се изпълняват ритуали за измолване на дъжд. Смята се, че светецът предпазва реколтата от градушка и се нарича също Герман Градушкар.

Свети Герман е почитан заради благочестивия си живот като църковен писател. Той е оглавявал патриаршеската църква в Константинопол, но е принуден да напусне поста си, защото император Лъв III Исаврянин иска от него да се противопостави на иконопочитането.

Византийският император настоявал, че почитането на светите икони е еретическо и го забранил.

Свети Герман обаче се противопоставя на иконоборчеството и затова е осъден на смърт. Той е убит през 740 година на 95-годишна възраст и е погребан в манастира в Константинопол. По-късно мощите му са пренесени във Франция, където са и до днес.

Св. Герман

Светецът е автор на Химна в прослава на светците и Божията благодат, на проповеди и на тълкувания от Светото писание. На Седмия вселенски събор са прочетени три негови послания за почитането на иконите.

Той е син на сенатор, убит от император Константин Погонат. Още от дете Герман решава да посвети живота си на Бога и да живее, съгласно нормите на Библията.

Заради благочестивия си живот и духовната си просветеност той първо станал епископ, а в 715 година бил избран за цариградски патриарх.

Когато император Лъв решава да изкорени почитането на иконите, Свети Герман се опитал да го разубеди, но напразно и заради защитата на светините става първата жертва на иконоборчеството.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest