Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Боговете-покровители на гръмотевиците

Боговете-покровители на гръмотевиците

Боговете-покровители на гръмотевиците

Божества, които пленявали умовете и сърцата на хората в миналото, били многобройни за всеки народ. Всяка природна сила, феномен или необяснимо явление предците ни си обяснявали със свръхестественото и божественото. Така непрекъснатият човешки страх от неизвестното бивал поставен в границите на разбираемото.

Бесът на небесата ужасявал със своята мощ древните хора. Точно и поради тази причина почти всеки народ почитал по един Бог на гръмотевиците. В много от вярванията той имал дори водещо значение сред многобройния пантеон.

Зевс

Преди да навлезе християнството, гърците почитали боговете на връх Олимп. Върховен бог сред стотиците бил Зевс – богът на небето, гръмотевиците и светкавиците, отговарящ за целия свят. Зевс е главният от олимпийските богове, бащата на всички богове и хора. Той можел да предвижда бъдещето, да обявява предопределението на съдбата чрез сънища, както и гръмотевици и светкавици.

Марс

Върховен бог на римляните бил Марс. Първоначално той бил защитник на плодородието, реколтата, добитъка и границите, както и закрилник на добитъка, полетата, границите и фермерите. Постепенно той се станал и бог на войната и гръмотевиците.

Боговете-покровители на гръмотевиците

Индра

В Индия и до днес последователите на индуизма почитат Индра – богът на войната и гръмотевиците. Жестокото божество погубило майка си, разпорвайки корема й при раждането си. Веднага след това метнал мълния, която осветила всичко, правейки земята видима за небето и небето видимо за земята.

Лей Гун

Китайският бог на гръмотевиците е Лей Гун. Той имал тяло на дракон, крила на прилеп и човешка глава. Въпреки ужасяващия си външен вид, той бил почитан сред древните китайци, защото се вярвало, че освен небесното наказание на гръмотевиците, той карал и дъжда да вали.

Тор

Може би един от най-известните богове на гръмотевиците е скандинавският Тор. Той е син на върховното божество за викинги и германци Один и на богинята на земята Йорд, брат на Тир и закрилник на хората. Тор е рисуван като великан с рижа брада, с железни ръкавици, използвал тежък железен чук Мьолнир.

Перун

Върховният бог на славяните Перун също бил бог на гръмотевиците. Вярвало се, че той е сътворител на гръмотевицата и светкавицата. Освен от страх, славяните го почитали и защото вярвали, че той е носител на дъжд и е закрилник на бойците и предводител на отрядите по време на битка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
13.07.2018 15:08
Имаш грешка: Марс е бог на войната, а Юпитер е на гръмотевиците.
0
0
Анонимен
Анонимен
13.07.2018 15:10
Също така Марс съвсем не е върховният римски бог. Това е Юпитер, смисъл той един вид е Римската версия на Зевс.
0
0