sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Откриха какво е погубило могъщата цивилизация на маите

Откриха какво е погубило могъщата цивилизация на маите

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k944
Чичен Ица

Изследвания на Европейския геонаучен съюз (EGU) показват, че най-вероятната причина за трагичния край на цивилизацията на маите е вулканично изригване.

Проучването беше официално представено на конференция във Виена, като според данните изригването може да се сравни с това на Везувий, изпепелил до основи град Помпей.

Изводът е направен въз основа на изследване на вулканична пепел, за която е установено, че е от огромна експлозия на Ел Чичон, пише IFLScience. Най-вероятно лавата е унищожила цивилизацията на маите през VI век.

Научният екип казва, че е открил натрупвания, което е ясен знак за вулканично изригване в този район.

През 1982 година близо до Ел Чичон имаше опустошително вулканично изригване, което уби 1900 души. Пепелта засегна тогава около 24 хиляди квадратни километра земеделски площи с кафе, какао и банани.

Цивилизация на маите

Мащабите на това бедствие показват на какво е способен вулканът и според учените неговото изригване е погубило маите, въпреки че преди това реколтата е страдала, а политическата стабилност е била несигурна.

Това вероятно е първото доказателство за причината за края на маите, казва водещият автор на изследването Кейс Норен от университета Утрехт, Холандия пред BBC.

При изригването на вулкан в атмосферата се разпръскват големи количества сяра под формата на фин аерозол. При изследването на магмата по Ел Чичон е открит химичен състав, в основата на който са тези частици.

Датирането им показва, че изригването е било около 540 година. Смята се, че през този период е предизвикало рязко захлаждане, а околността е била покрита от задушаваща пепел.

Случилото се се описва като мини Апокалипсис за маите, като тези, които не са убити от лавата, са се задушили от отровната атмосфера.

Дори обаче тази теория да се потвърди, причините за разпада на цивилизацията на маите ще останат обект на изследване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest