Разгадаха тайната на дълбокия сън
Scientists Discover the Secret to Deep Sleep
sanovnik.bg»Статии»Сънища»Разгадаха тайната на дълбокия сън

Разгадаха тайната на дълбокия сън

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k895
Сънуване

Понеже дългият и качествен сън е едно от най-важните условия за здраве, учените непрекъснато провеждат изследвания, за да установят как да спим по-добре, така че да се събудим свежи и заредени с енергия.

Някои хора успяват и без допълнителни стимули да спят спокойно и дълбоко, но при други тази задача не е толкова лесна.

По тази причина изследователи от медицинската школа в Харвард са провели проучване с 12 доброволци. По време на експеримента участниците са спели в лаборатория на огромни легла със сатенени чаршафи.

По време на сън мозъчните вълни на спящите са били следени с електроенцефалограма. Първата вечер те не са обезпокоявани, за да може да се измери мозъчната им дейност по време на сън, известна като сънни вретена.

На втората или третата нощ обаче доброволците са били принудени да спят под силните звуци на звънящ телефон, оживен скандал и излитащ самолет.

Мозък

В края на изследването е установено, че има хора, които могат да спят и при непоносим шум, благодарение на активната дейност на сънните вретена.

Ръководителят на научното изследване Джефри Еленбоген смята, че в изучаването на тази активност се крие ключът към дълбокия сън.

Ако се разбере колко вретена може да произвежда един човек и се открие начин да се стимулира тяхната активност, всеки човек ще може да спи напълно спокойно, независимо от шума на околната среда, казва ученът пред Wired.

Смята се, че ефектът на сънните вретена е свързан с таламуса – секторът от мозъка, който анализира шумовете и други външни дразнители.

Учените все още не са открили защо при едни този ефект е напълно естествен, а други имат нужда от стимулиране на сънните вретена. Смята се обаче, че ефектът може да се предизвика.

Някои научни теории твърдят, че качественият сън е пряко свързан със спомените, а според други има сънят по-силна връзка с коефициента на интелигентност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest