sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Почитаме Свети Мартин Изповедник, папа Римски

Почитаме Свети Мартин Изповедник, папа Римски

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k1k
Почитаме Свети Мартин Изповедник, папа Римски
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

На 14 април се отдава почит на Свети Мартин Изповедник, папа Римски и всички, които носят имената Мартин, Мартина и Марта, както и Мартен, Мартена, Мартинела, Мартинел отбелязват своя имен ден.

Мартин е едно от най-древните имена. То произлиза от латински и преведено означава дете на Марс. Марс за древните римляни е бил Богът на войната, но и баща на основателите на Рим – Ромул и Рем. По тази причина техните потомци били наричани деца на Марс.

На римския бог Марс е кръстен и месец март, тъй като в Древността големите военни сражения винаги започвали от този месец, а за древните римляни тогава започвала Новата година.

Свети Мартин е бил римски папа в периода 649-553 година и заедно със свети Максим Изповедник е защитавал църковните канони, като се борел срещи ереста на монолитите.

Папа Мартин свиква църковен събор в Рим, на който отрича еретическото учение и анатемосва всеки, които го изповядва, в това число и император Констанс, който защитавал убежденията на монолитите.

Императорът е обвинявал папа Мартин в държавна измяна и предателство, като по негова заповед светецът и свети Максим били отведени от Рим в Цариград, където ги осъдили като държавни престъпници и ги изтезавали.

Двамата светци са принуждавани да признаят еретическото учение и да се отрекат от думите си, но те не го направили.

След тежките изтезания папа Мартин е изпратен на заточение в Херсон Таврически, Крим, където умира след 2 години. До смъртта си обаче той защитавал своите убеждения и се противопоставял на ереста.

С името Мартин в историята са познати още четирима папи, двамата от които са канонизирани за светци. Единият е Мартин от Тур – покровител на Франция, а другият е Мартин от Перу, който бди над перуанци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest