Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Римската Империя»Нова теория: Римляните открили Америка

Нова теория: Римляните открили Америка

Римляни

Христофор Колумб стъпва на Бахамите през 1492 година. Дълго време всички смятаха, че той е първият неместен човек, акостирал на бреговете на Северна или Южна Америка. Дали това е така? През годините се появиха няколко радикални теории, които твърдяха, че викингите, полинезийците и китайците са пристигнали преди Колумб.

Най-новата теория по темата казва нещо коренно различно. Според нея първите неамериканци, стъпили в Новия свят, всъщност са римляните. Те направили това 1000 години по-рано от Колумб.

Защитник на теорията е изследователят Йован Хътън Пулицър. Той твърди, че има сигурни доказателства, че римските кораби са посетили Северна Америка през първи век след новата ера. Неговата теория се основава на открит меч на остров Оук, недалеч от Нова Скотия. Пулицър смята, че оръжието има типичните римски черти, като тези произвеждани за римските легионери в първите години на миналото хилядолетие.

Теорията, разбира се, среща сериозен отпор засега. Историците, придържащи се все още към установените факти, смятат, че находката е неточна. Според тях артефактът е подхвърлен в наши дни от колекционери, събиращи древни оръжия, като целта е да се вдигне шум и дори да се създаде алтернативна, но фалшива история.

Историята на остров Оук крие редица загадки. Носещите се легенди, че някъде из него се крие огромно скрито богатство, са карали в миналото стотици иманяри да си търсят късмета на него. Първият мащабен лов на съкровища на острова е станал през 1795 година. Впоследствие островът се превръща в център на търговия с иманярски стоки. Това е и основният коз на традиционалистите.

Все пак Пулицър твърди, че мечът е намерен в слой от почвата, датиран към I век след новата ера. Въглеродният анализ също е потвърдил възрастта на оръжието.

Оказва се, че това не са първите римски артефакти, отривани на териториите отвъд Океана. През 1901 година на остров Оук е открита и метална свирка и щит на римски легионер. Тогава учените не обърнали съществено внимание на находката и тя била забавена. През 1933 година пък на съседния остров Нова Скотия била открита глава от римска статуя.

Допълнително доказателство поред Пулицър са и срещаните единствено на двата американски острова растения, които са характерни за Средиземноморието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest