sanovnik.bg»Статии»Притчи»Приказки»Приказка за сезоните

Приказка за сезоните

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k464
Лайка

В едно далечно кралство Слънцето греело силно, а птиците пеели и се радвали на цялата разцъфнала природа. Всеки момент трябвало да дойде Лятото, но Пролетта все още не била стегнала багажа си за нейното отпътуване. Когато Лятото дошло и видяло пролетта, казало:

- Не си отивай, Пролет! Аз те обичам с цялото си сърце и копнея да бъдем заедно вечно!

Но Пролетта не била влюбена в Лятото и щом го зърнала, събрала всички куфари и потеглила към далечни земи. Тогава Лятото се натъжило и от мъка взело, че се разболяло. Вдигнало температура и навсякъде станало страшно горещо. Не минало много време обаче и при Лятото пристигнала Есента. Тя се влюбила в неговия огнен темперамент и поискала двамата да бъдат заедно.

Пролет

- Аз обичам Пролетта и тръгвам да я търся по света! Няма как с теб да бъдем заедно, Есен! - възразило Лятото и тръгнало по петите на Пролетта.

Думите на Лятото много натъжили Есента. Разстроила се тя и започнала да рони крокодилски сълзи. Всичко наоколо се намокрило, цялата природа посърнала, а листата на дърветата започнали да капят.

Но и Есента не стояла дълго сама. Тогава се появила старата Зима със своя скъп син Мразът. Той бил впечатлен от красивата есен, но тя не пожелала да отговори на чувствата му, защото искала да остане вярна на Лятото.

Есен

Тогава Мразът се разлютил и настанал страшен студ. Всичко се покрило със сняг, а животните и хората се изпокрили, уплашени от страшните виелици.

- Не унивай, синко, скоро ще дойде Пролетта! Нали тя те обича вече толкова време, защо не ѝ дадеш шанс? - попитала Зимата своя син, щом видяла, че Пролетта се е запътила към тях.

- Защото ме е страх от нея! - казал Мразът и веднага се приготвил да си тръгва, а Зимата - и тя с него.

Когато видяла как Мразът се отдалечава, Пролетта се натъжила. Тя искала да го зарадва с букет от кокичета, но той не желаел и да чуе за нея. Скоро обаче тя си дала сметка, че най-хубавото тепърва предстои, защото щяло да се стопли.

Хората отново щели да излязат от къщите си и да тръгнат на разходки. Нямало как да ѝ е самотно и скучно вече! Ето защо се изпълнила с приятно очакване и всичко покрай нея разцъфнало като в приказка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest