Първата дигитална карта на Марс вече е факт
The First Digital Map of Mars is Now Reality
Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Първата дигитална карта на Марс вече е факт

Първата дигитална карта на Марс вече е факт

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983368
Марс

Първата географска карта на Марс вече е факт. Дигиталното разпределение на червената планета ще бъде незаменима помощ на бъдещите пионери на Марс.

Британската компания Ordnance Survey е създател на уникалното творение. Географската карта на Марс обхваща над 10 милиона кв. км. (3.8 милиона кв. мили), което е около 7% от общата марсианската повърхност.

За изработването на картата геолозите са използвали свободно предоставените им данни от НАСА. За съставянето ѝ е приложена същата методология, както при създаването на картата на Земята. Това обаче е първата по рода си карта на друга планета, изработвана до момента.

Марс има много по-различна топография от тази на родната ни планета. Повърхността там е много по-неравна, в повечето случаи е на кота минус и точното ѝ предаване, и най-вече визуализиране, било то и върху карта, е в пъти по-трудно. Голяма пречка пред създателите на дигиталното разпределение бил и фактът, че снимките и данните на НАСА не са е перфектно качество и надморски височини не могат да бъдат прецизно приложени.

Дизайнът и естетиката на картата на Марс много се приближават до тези на земните карти. Въпреки че картографският стил се различава, когато бъде използван за планетарна карта, има няколко основни компонента, които са идентични. Основни са меката цветова палитра, контурите в кафяво-оранжеви, линиите на мрежата и характерното оформление със заглавие, мащаб и легенда.

Географската карта на Марс ще бъде изпробвана за пръв път през 2019 година с първия британски марсоход, който ще се разходи по повърхността на червената планета.

Според създателите ѝ на първите хора, които някой ден свободно ще се разхождат на Марс, също ще им е нужна карта, за да се ориентират. Марсианската карта е поредната малка стъпка, която ни приближава към опознаването на този така интересен свят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest