Притча за грешния избор
Parable for the Wrong ChoicePriča o pogrešnom izboru
Sanovnik.bg»Статии»Притчи»Народни Притчи»Притча за грешния избор

Притча за грешния избор

Притча за грешния избор

Някога живял един дървар, който имал двама сина. Успял да ги отгледа съвсем сам, тъй като жена му починала при раждането на второто дете. За късмет на бащата и за изненада на хората в селцето, синовете на дърваря израснали отговорни и работливи. Те помагали много на баща си и откликвали на всички негови заръки и молби.

За да може да се изхранва семейството, двамата братя трябвало да работят рамо до рамо с баща си. Те хранели домашния добитък, пренасяли дърва и помагали в ежедневните домакински грижи. Редували се кой кога да чисти, да готви или да се включва в рязането и пренасянето на дърва.

Един ден бащата преценил, че трябва да се направи преразпределение на домашната работа, защото като взимал двамата си синове заедно със себе си в гората, ставало прекалено късно за приготвянето на вечерята.

Той им разкрил плановете си и по-малкият брат изявил желание той да тръгва по-рано с баща си и да се прибира по-рано, за да приготвя вечерята, а по-големият да го смени и да остава до по-късно, за да помага за товаренето на дървата.

Отначало всичко вървяло много добре, по-малкият брат ставал по-рано, но за сметка на това и се прибирал по-рано, за да домакинства, а по-големият брат успявал да се наспи, но пък се нагърбил с по-тежкия физически труд, помагайки на скъпия си баща.

След няколко седмици обаче малкият брат започнал да недоволства от своя избор и преценил, че не му се остава вкъщи да готви, а да работи с баща си. По-големият брат отново нямал нищо против и се съгласил да се разменят. Още на следващият ден обаче, когато бащата и по-малкият му син товарели каруцата, дървата се разсипали. Лошо пострадала и самата каруца. Двамата се заели да редят отново дървата, а малкият син не преставал да мърмори как е направил грешен избор и е трябвало да остане той да готви. Накрая баща му се обърнал към него и му казал:

- Единственият грешен избор в случая е този, който сам си направил. Никога не бягай от настоящия момент, а го приемай спокойно, защото не се знае какво ще ти предложи живота. И не забравял, че грешният избор е само един и то именно този, който ти си направил.

Източник: Валентин Начев, из сборника Къде се ражда любовта

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest