sanovnik.bg»Статии»Притчи»Притчи за Успеха»Съвременна притча за мотивацията

Съвременна притча за мотивацията

Мравка

Мравката, като най-работливото животно в гората, отиваше всеки ден с желание на работа и извършваше съвестно своите задължения. Обичаше задълженията си, произвеждаше много и бе щастлива.

Кралят на гората и неин работодател лъвът видял един ден, че малкото насекомо работи добре, но без никой да я наблюдава. Помислил си той колко ли много ще произвежда, ако някой я наблюдава и следи малката мравка, да не би да мързелува излишно. Така гордият лъв наел хлебарката. От други животни той бил чул, че тя е добър надзорник, който може да прави великолепни доклади за извършваните дейности.

В първия си работен ден хлебарката решила да въведе правила и работно време. Без контрол все пак няма как. Никога преди това в гората не били писани доклади и имало много документи за изготвяне. Точно и затова хлебарката наела един паяк за секретарка, за да ѝ помага. Паякът имал задължение освен с документи да разпределя телефонните разговори.

Минало малко време. Лъвът много харесал докладите. Та нали на хартия било написано, че се работи добре и гората просперира. Помолил той хлебарката да напише няколко анализа за това как при тази продуктивна работа гората ще се развие в бъдеще. Знаел царят на гората, че това е трудна задача, затова той ѝ купил компютър и лазерен принтер. Дори наел една муха, която да ръководи новия технологичен отдел, където щяла да се използва цялата тази техника.

Естествено мравката трябвало всеки ден да дава отчет какво е свършила. Така преди и след работа трябвало да попълва доклади. Доскоро веселото насекомо разбрало, че работа не е толкова хубава. От документите не ѝ оставало време за работа. Месечният отчет показал спад в продуктивността. Лъвът бил принуден да назначи отговорник на работния процес. Назначил един щурец.

Бухал

Новият началник на отдела веднага си купил ергономичен стол за бюрото си. Все пак работата бил тежка – цял ден без почивка трябвало да наблюдава мравката, поради която страдала цялата гора. Трябвали му малко удобства. Щурецът не бил сам. В предишната гора, в която работил, има екип – пеперуда за секретар и водно конче за заместник-началник на отдел. Те били екип и били назначени с него. Задачата им била да съблюдават за правилното изразходване на бюджета.

Знаели те, че делегирането на дейности е добър метод екипът да се сплоти, затова накарали мравката да им помага. От своя страна, малката мравка се ядосвала все повече. Щурецът убедил лъва, че е от изключително значение да се направи проучване на фирмената среда.

Наели един бухал, доказано име в областта. В края на месеца обаче с учудване лъвът видял, че секторът, където работи мравката, е на загуба. Точно тогава бухалът дал и доклада си, който казвал, че в гората има прекалено много служители.

Познайте първо кого уволни лъвът? Мравката, естествено, защото тя проявявала липса на мотивация и имала конфликтно поведение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest