sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Мистериозни чудовища обитават Черно море?

Мистериозни чудовища обитават Черно море?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k441
Мистериозни чудовища обитават Черно море?

Слухове от незапомнени времена, свързват Черно море с мистериозно чудовище. Възможно ли е любимият на курортисти от цял свят воден басейн да се окаже дом на странни създания?

За пръв път това същество се споменава по-официално през V в. пр.н.е., пише НовинарБг. Тогава историкът Херодот съобщава за звяр, живеещ във водите на Черно море, наричащо се тогава Понтос Евксинос. Създанието е описано като твар, имаща няколко реда зъби, гребен на главата, блестящи червени очи и огромно тяло с опашка.

Доста векове по-късно за плашещо създание съобщават и турски военни и търговски кораби, пътуващи се между Истанбул, Крим и Азовско море. По сведения, дадени от тях, става ясно, че чудовището дори е преследвало плавателните съдове. За случаи като тези потвърждават и истории на донските казаци.

През първата половина на деветнадесети век заради съобщения за чудовище в района на Черно море, нападащо местния добитък в Крим, Николай I изпраща експедиция, която да се запозная със случая. Чудовището така и не е намерено, но пък е открито 12-килограмово яйце със зародиш вътре, който от своя страна имал гребен на главата.

През втората половина на същото столетие пък е забелязано сивкакво създание, дълго към двадесет метра, което се движено към нос Меганом. То обаче много бързо се скрива във водите, ето защо свидетелите, които са го видели дават откъслечни сведения за него.

Сведения за мистериозно същество във водите на Черно море са дадени и по-късно през годините, но така и не става ясно какво всъщност е съществото. В повечето от случаите то е описано като огромно създание, обагрено в черно, сиво или кафяво. То се движи с вълнообразни движения и успява да се скрие бързо.

За жалост, никой от тези разкази не е подкрепен със солидни доказателства, поради което голяма част от учените остават скептични по темата.

Океанолозите също така са на мнение, че Черно море е сравнително млад воден басейн и няма как във водите му да живее реликтово създание. От друга страна не е изключено в сероводородната му зона някои от животните да са мутирали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest