sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»История на България»Най-известните български хайдути

Най-известните български хайдути

Най-известните български хайдути

Хайдутството било въоръженият отговор на българите в най-тъмните времена на турското робство. Първите хайдути се появяват из българските земи още в началото на 15 век, няколко десетилетия след края на Средновековната Българска държава. Официално за хайдутството се говори като за движение след края на Първото търновско въстание.

В продължение на четири века, до замирането на движението в края на 19 век, хайдутите постоянно тормозели турските власти и помагали на поробеното население. Някои от тези борци срещу османците добили почти легендарен статус. Ето и най-известните български хайдути.

Вълчан Войвода

Хайдути, прославили България

До ден днешен се спори къде е роден легендарният Вълчан Войвода. За неговото родно място претендират няколко села в Пернишко, в Искърското дефиле и в планината Сакар. Вълчан Войвода действал на територията на цяла България - от Одрин до Белград и от Добруджа до Охрид. Най-популярен е в народния фолклор на Северозападна България, Самоковско, Търновско и планините Странджа и Сакар. Вълчан Войвода имал голяма чета, в която участвали дори и турци. Целта на живота му била Освобождението на България.

Радик

Смята се, че Радик е първият българки хайдутин. Той се борел с турците в Софийско в началото на 15 век. Той ръководел военна дружина, която действала срещу османската власт на страната на Кралство Унгария по време на войните между двете държави. Заловен е и екзекутиран край София през 1454 година.

Чавдар Войвода

Днес дори и на ледения континент Антарктида съществува полуостров, наречен на родения в покрайнините на град Щип в Македония български хайдутин Чавдар. Войводата е възпят и от революционера Христо Ботев в поемата Хайдути. Имал чета от 300 души, действала на територията на Македония и Софийско.

Хайдути, борили се за освобождението на България

Индже Войвода

Индже Войвода е един от най-прославените български хайдути. Най-значителна негова проява е участието му през 1810 с Бимбеловци в заговор за основаване на българска самостоятелна държава в Странджа.

Дельо Хайдутин

Дельо Хайдутин е роден в Златоград. Действа с чета в Централните Родопи. Най-известен е с дейността си против насилственото ислямизиране на родопските българи. Подвизите на Дельо са увековечени в много народни песни, предания и легенди като най-известна е песента Излел е Дельо Хайдутин.

Петко Войвода

Капитан Петко Войвода е български хайдушки войвода и революционер, посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България. Защитник на Родопите, борил се за свободата на потиснатите в Османска империя. В негова чест на територията на България са издигнати повече от 20 паметника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest