sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Легенди»Приказната легенда за капана за сънища

Приказната легенда за капана за сънища

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k1k
Капан за Сънища

Капанът за сънища е талисман, който идва от индианската митология. Индианците са вярвали, че сънищата отразяват човешката увереност, зрялост, доброта и лоялност.

Въпреки че немалко индиански племена са използвали капан за сънища, най-характерни те са били за племето оджибуе. Тези индианци още като деца са получавали капана като талисман, с който да се пазят от лошото.

От миналото до днес капанът за сънища представлява обръч с вплетена мрежа и пера отстрани, който се поставял над леглото, за да пази децата от кошмарите и от опасностите, които дебнат през нощта.

Капаните увеличават своята популярност с развитието на търговията както между индианските племена, така и между индианците и първите европейски заселници.

За първи път белите новодошли получават капани за сънища от индианското племе лакота.

Легендата за вълшебните свойства на капана според индианците оджибуе започва, след като една баба спасява паяк, който нейното внуче искало да убие. Заради спасения си живот паякът оплита мрежа, която подарява на бабата, за да я пази от нощното зло.

Капан за Сънища

Индианците лакота обаче разказват друга история. В тяхната легенда се казва, че веднъж вождът на племето среща мъдрия измамник Иктоми във формата на паяк.

Иктоми разказал на вожда как злите сили опитват да влязат в хората през техните сънища. Затова той оплита мрежа за племето, която да хваща положителната енергия.

Това прави двете легенди напълно различни една от друга, защото докато за оджибуе капанът за сънища хваща лошата енергия, за лакота той хваща добрата.

Видът и елементите на всеки капан за сънища има своята символика. Кръглият обръч символизира цикъла на живота, мрежата – улавянето на лошото, а спускащите се пера символизират хубавите сънища, които трябва да се спуснат към нас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest