Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Легенди»Легенда за змея Черноглав

Легенда за змея Черноглав

Змей Черноглав

Далеч в Западна Стара Планина - там, където се срещат границите на България и Сърбия, се намира един от най-красивите върхове в Балкана – Черноглав. Днес името му буди почуда, но хората, живеещи в селцата, сгушени в полите на планината, все още помнят легендата за змея Черноглав – древния пазител на хората, живеещи в този край.

Преданието разказва, че някога, в зората на времето земите български се намирали на дъното на море. Из цялата тази морска шир имало един самотен остров. На него имало пещера, в която живеел величествен змей с черна глава. От там идва и името му Черноглав. Той бил пазител на портите за Долната и Горната земя, които се намирали в пещерата.

След векове и хилядолетия водите на старото море се отдръпнали и островът се превърнал във висок планински връх. Хора населили околните земи, а змеят станал техен пазител. Закрилял ги от хали, злодеи и змейове от други земи. Черноглав се грижел земите да са плодородни и помагал на хората в беда и болест.

Хората му били благодарни. Те го почитали и смятали, че видът му носел щастие и закрила. Затова и започнали да го вплитат в килимите и дрехите си. Дори и днес в селата на Видинския край могат да се видят много килими и ковьори със змейски шарки и образи. Най-характерни са килимите на хората в село Киреево.

Според българския фолклор змеят живее лятно време в планинските дълбоки пещери или във високите грамади, откъдето слиза в нивите, лозята и полетата, обикаля хората и помага. Народното вярване го представя като пазител на нивите.

В този край на България има поговорка: Тамо, дето има змей - град не бие, защото змеят, щом го види, че се зададе черен облак с град, веднага излиза да се бие с халата, която предвожда облака, и откарва градушката на друга страна.

Знае се, че във всяка легенда има и зрънце истина. Това важи и в легендата за змея Черноглав. Някога по тези земи действително е имало море. Свидетелства за това са открити в близкото село Старопатица, което също се намира под връх Черноглав. Там може да се видят останките от вкаменен коралов риф.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest