sanovnik.bg»Статии»Сънища»Безсъние»Как да си наваксаме със съня?

Как да си наваксаме със съня?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983525
Спане

Много от нас се опитват да компенсират липсата на сън в работната седмица през уикенда. Оказва се, че това е възможно, но само частично.

Неврологът д-р Кристофър Уинтър е изследвал лечебния ефект, който има спането върху нас. Според неговите наблюдения човек може да си отспи, ако няколко поредни дена преди това не си е доспивал. Ако обаче се лишавате от сън за по-продължителен период като месеци или години, няма как да възстановите загубените мигове на отдих.

Установено е, че хората, които системно не си доспиват, могат да станат по-съсредоточени след 10-часов сън. Трайните последици, които недоспиването нанася върху здравето им обаче, няма как да бъдат неутрализирани.

Учените предупреждават, че прекаленото спане през уикенда също не е полезно. Ако разликата в часовете през почивните дни и седмицата са прекалено големи, това може да стане причина за развитието на хронични болести, диабет, проблеми с теглото и дори рак. Проспиването на по-голямата част от уикенда обърква биологичния ни часовник. А и е изключително непрактично, защото това е единственото ви свободно време и е добре да свършите нещо.

За да си наваксате със съня ефективно и безвредно, разделете разликата в часовете по равно. Ако например през уикенда искате да поспите два часа повече, то легнете един час по-рано и спете час повече. Не правете експерименти със себе си, като например да си легнете 5 часа по-късно и да спите 7 часа след обичайното си време за ставане. Това е крайно нездравословно и ще ви накара да се чувствате дори по-изморени от преди.

Събуждане

За да се предпазите от негативните ефекти от недоспиването, си позволявайте кратки дрямки. 15-20 минути сън възвръщат силата и енергията ви. Не прекалявайте с тях, тъй като това може да доведе до обратния ефект.

От особено значение е това почивката ви да е качествена. Изключете будилника и телевизора, спрете звука на телефона и се отдайте на дълбок и заслужен сън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest