Дяволските съвпадения, случили се на петък 13-ти
The Devilish Coincidences That Happened on Friday the 13th
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Дяволските съвпадения, случили се на петък 13-ти

Дяволските съвпадения, случили се на петък 13-ти

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k884
Дяволските съвпадения, случили се на петък 13-ти
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Точен източник, който да покаже откъде идва суеверието за петък 13-ти, няма, но е факт, че милиони хора по света са по-внимателни през този ден от страх да не им се случи нещо фатално.

Няколко съвпадения, извадени от историята и легендите, показват, че този ден определено не е обикновен, въпреки че понякога се повтаря по няколко пъти в годината.

Първото известно фатално събитие, случило се на петък 13-ти, е избиването на хиляди рицари от Ордена на тамплиерите през 1307 година по заповед на френския крал Филип IV и папа Климент V.

Най-популярната мисия на НАСА – Аполо, също търпи неуспех с това дяволско число. Аполо 13, което трябвало да кацне на Луната, претърпява сериозна авария, малко след като излита. Екипажът на совалката е спасен, но всички се впечатляват, че това се случва на 13-та мисия с час на изстрелване 13.13 часа.

Петък 13-ти

Според една британска легенда в края на XVIII век англичани решават да разбият суеверието и построяват кораб, който носил името Петък.

Строителството му е започнало на петък 13-ти и в открито море излиза също на фаталната дата. От неговото отплаване обаче никой повече не е видял кораба или екипажа му.

С петък 13-ти е свързано и едно от най-големите корабокрушения на XX век. На 13 декември 1907 година тръгва един от най-големите кораби за времето си и се разбива в рифовете.

Петък 13-ти 1976 година се оказва най-нещастният ден за нюйоркчанина Даз Бакстър. Мъжът е бил изключително суеверен и за фаталния ден плановете му били да прекара всяка минута в леглото, за да не го сполети нещастие.

Подът на апартамента му обаче се срутва и той намира смъртта си, пропадайки 6 етажа надолу.

Черна котка

Заради дяволския петък 13-ти съществуват и многобройна забрани. В много болници липсва 13-те етаж. В много хотели също липсва 13 етаж и 13 стая. Във Флоренция лисват улици с номер 13.

Според законите на американския щат Индиана пък на петък 13-ти стопаните на черни котки трябва да им вържат звънче, за да предупреждават случайните минувачи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
54
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
13.07.2018 18:00
Уау, много интересно
2
0