sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Отритната планета-единак кръстосва Космоса

Отритната планета-единак кръстосва Космоса

Пламена M.Пламена M.
Джедай
1k447
самотна планета
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Във Вселената има много странни и необясними явления. Една такава странност, забелязана от учените, се вихри на лишена от майчинската си звезда планета. На повърхността ѝ бушува повече от странна буря, а именно – с облаци от течен метал.

Откритият през 2013 година обект PSO J318.5-22 след известни спорове е отнесен към групата на планетите гиганти. Това е показателно за отсъствието на звезда, около която да обикаля. В крайна сметка PSO J318.5-22 е класифициран като планета – газов гигант от рода на Юпитер. Тя се е образувала като звезда, но след милиони години била изхвърлена от силната гравитация на съседите си и останала да се скита самотна из необятното пространство.

Това че планетата е самотна, дало възможност на учените да я наблюдават необезпокоявани от сиянието на близката звезда. Те проследили блясъкa ѝ и забелязали, че за 5-10 часа той се променя с цели 10 %. Единственото алтернативно обяснение било на повърхността ѝ да бушува буря, подобна на Голямото червено петно на Юпитер.

Странните метеорологични условия на планетата обаче са различни от тези на Юпитер. Докато на планетата от Слънчевата система температурата на повърхността значително е спаднала след милиардите години живот, то на младата PSO J318.5-22 тя е повече от 800 градуса по Целзий. Облаците на планетата са от течни капки силикати и желязо, категорични са учените. Това я прави доста неприветлива за всеки, дръзнал да се приближи до нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest