Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»История на България»Следата, която Иван Вазов остави в българската литература

Следата, която Иван Вазов остави в българската литература

Иван Вазов

Иван Вазов е един от емблематичните представители на българската литература през първите две десетилетия след Освобождението. Още приживе го наричат Патриархът на българската литература и тази титла си остава най-краткото образно определение на неговото централно място в нашата история.

Роден през 1850 година в китното задбалканско градче Сопот, израснал сред дивната природа, Иван Минчов Вазов още от дете се възхищава от неповторимите гледки, изпълва се с благоговение пред величието на Стара планина и истински обиква българското. Строгата патриархална атмосфера, която цари в дома му, изгражда неговия характер.

Къщата на Иван Вазов в Сопот

Още от дете се увлича от писането, от родната реч, приказките, пословиците и поговорките и проявява жив интерес към литературните занимания. Срещнал съпротивата на баща си, той открива съмишленик в лицето на своята майка - Съба, която плътно застава до първородния си син, подкрепяйки го в първите му поетични опити.

Взема дейно участие в културния живот на България като критик, публицист, редактор, депутат в Областното събрание и писател. В продължение на 5 години със своя приятел Константин Величков участва в редактирането на вестника Народний глас, където води пламенна опозиция със субсидирането на Конституцията от княз Александър Батенберг. Вазов е един от хората, противопоставили се на въвличането на България в Първата световна война, но когато това се случва той възпява в стиховете си победите на българските войски.

Иван Вазов

Периодът от 1886 до 1889 година Вазов е заточен в Одеса, Русия, където създава шедьовъра на българската класика - Под игото. През 1889 година, завърнал се в родината, Патриархът се установява в София, където живее до края на дните си през 1921 година. Там разгръща активна творческа дейност, основава списание Денница, продължава да пише и създава сборника с разкази Драски и шарки и романа Нова земя.

Художествената стихия на Вазов е изображението на социално-битовия живот на българина. Така творчеството му се превръща от една страна в епос за бита и народопсихологията на българите, а от друга възпява историческите преломи в националната ни съдба.

Къщата на Иван Вазов в Сопот

Силен, ярък и непреклонен, Иван Вазов безспорно е истински гений на българската литература, колосът, символизиращ родното, олицетворяващ цялото величие на България.

Цялото си имущество Вазов завещава на един от братята си, който се намира в трудно финансово положение. След смъртта му обаче тогавашният министър-председател Стамболийски прокарва закон за създаването на музей на Вазов. С този закон къщата му в София и цялото му имущество са национализирани без компенсация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest