sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Дъб се клонира 13 000 години

Дъб се клонира 13 000 години

Нина НордНина Норд
Джедай
788554
Дъб се клонира 13 000 години
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Американски биолози успяха да открият най-древното растение на планетата, което се клонира вече в продължение на 13 000 години. Биологът Мич Провънс от Калифорнийския университет и колегите му изследвали растения, които растяли в южна Калифорния. Съвсем неочаквано те открили най-древното растение.

На върха на един от хълмовете те открили дъбова горичка от ниски дървета, които напомняли разкривените дъбове на Палмър, известни като Quercus palmeri. Дърветата били разположени зад камара камъни, които ги защитавали от вятъра. Биолозите открили, че всички 70 ствола са абсолютно копие един на друг.

Растенията образували мини-горичка, далече от всички останали видове дървета. По-късно учените разбрали, че нито един от дъбовете не ражда жълъди, които могат да се превърнат в семена. Те падат още докато са зелени по неизвестна причина. Нямало никакъв логичен начин да се размножават, но въпреки това имало толкова много оттях.

Биолозите направили анализ на всички дървета и се оказало, че те са абсолютно идентични. Според тях клонираните се получава като от широко разпръснатите корени на дъба майка израстват нови дървета, които по всичко приличат на старото растение.

За да разберат на колко години е, учените прибегнали до метода на изчисляване на скоростта на растеж. Дъбовете от този вид растат с около 3 милиметра годишно, но тази информация не дава данни за възрастта на цялата горичка. Така станало ясно, че дъбът майка е поне на 13 000 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest