sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Великите изобретения на Ренесанса

Великите изобретения на Ренесанса

Леонардо да Винчи

Ренесансът се заражда през 14 век и обхваща периода до началото на 16 век. В превод буквално означава „раждане отново”. През този период настъпила коренна промяна в представата за човека, която го поставила в центъра на всичко, промяна, която се отразила в изкуството.

Това е и периодът, в който Европа става водеща сила в икономическото, политическото и културното отношение. Превратни за обществото са книгопечатането, новите източници на енергия, великите географски открития, изобретяването и усъвършенстването на огнестрелното оръжие и др.

Европейският Ренесанс в развитието на биологията предизвиква интереса на хората към емпиричната естествена история и физиологията. През 1543 г. Андреас Везалий дава началото на епохата на модерната западна медицина.

Художници като Албрехт Дюрер и Леонардо да Винчи често работят с природолюбители, които също се интересували от функционирането на телата на животни и хора, изучавали са и човешката физиология. Така те допринасяли за натрупването на различни познания в областта на анатомията.

Човекът отдавна си представя как воюва на дъното на морето. Чак до Ренесанса слизането на хората под водата граничи с въображението. През XV век подводното потапяне започва да се възприема сериозно, но главно за военни цели.

Първият значителен напредък е през 1578 г., когато англичанинът Уилям Борн замисля подводен военен кораб, който да може да се потапя с помощта на камери, разположени от двете страни на непромокаем корпус.

Кораб

Леонардо да Винчи освен велик художник, е известен и с това, че активно рекламирал военно-техническите си идеи. Една от тях разкрива прототип на картечница. Дулата не са никак скорострелни, но съчетани уместно едно с друго биха могли да покосяват пехотата.

Първият в историята велосипед също е идея на Леонардо. Той прилага чертежи на двуколесно устройство, задвижвано с човешка сила, в един свой труд от 1447 г.

Предполага се, че Леонардо е и първият човек, у когото се заражда идеята за конструирането на механичен човек, иначе казано – робот. Това се случило през 1495 г. Според замисъла това трябвало да бъде механично устройство, маскирано като рицар в доспехи, което можело да извършва няколко човешки движения.

Разбира се, великите изобретения на Ренесанса съвсем не се изчерпват до тук, но със сигурност трябва да отдадем заслуженото на гениалния художник и изобретател Леонардо да Винчи. Смята се, че негови идеи били още създаването на автомобила, танка и парашута.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest