sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Звезда на смъртта изяжда своите планети

Звезда на смъртта изяжда своите планети

Пламена M.Пламена M.
Джедай
1k457
Черна дупка
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Бяло джудже в съзвездието Дева изяжда планетите в своята звездна система. Това е едно от най-шокиращите открития, които учените са правили до момента.

Планетолози от центъра по астрофизика в Кеймбридж са открили първата по рода си звезда на смъртта. Те са наблюдавали съзвездие Дева с наскоро възкресения телескоп Кеплер, за да открият дали има съвпадения в яркостта на отделни звезди, издаващи присъствието на планети в близост до тях.

Това, което учените са открили обаче, е доста по-различно от очакваното. Бяло джудже, което преди време унищожи неголяма екзопланета, буквално дояжда нейните останки. След като го направи, нейна следваща жертва ще бъдат останалите обитатели за неговата собствена звездна система.

Учените са изумени от случващото се в съзвездие Дева. Това е първият подобен случай, в който звезда сама разрушава собствената си планетна система. Това доказва оспорваната теория, че белите джуджета периодично унищожават планети.

Бялото джудже е с наименование WD 1145+017 и се намира на 570 светлинни години от нашата планета. Впечатление на учените направило, че на всеки 4.5 часа светлина му се затъмнявала от голям обект, чиято форма и размери се променяли. Оказало се, че това е планета, която се разпада и се приближава към гибелта.

До момента астрофизиците само предполагаха, че белите джуджета поглъщат скални планети или астероиди. Често около тях се наблюдавали дискове от отломки, но произходът им не бил изяснен. При звездата на смъртта в наличие били всичките отличителни знаци за подобно замърсяване.

Космос

Предполага се, че орбитата на една от планетите в звездната система е станала нестабилна, което я е приближило до бялото джудже и му дало възможност да започне да я поглъща бавно.

Пълният разпад на планетата ще стане след един милион години, когато от твърдите фрагменти на планетата ще остане тънък метален слой по повърхността на хищната звезда.

Способността ѝ да поглъща обекти, които са дори по-големи от нея, се дължи на невероятно силната ѝ гравитация, която разкъсва на малки парчета всичко, което се приближи до нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest