Символика и значение на розовия цвят
Symbolism and Meaning of the Color Pink
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Психология на Цветовете»Символика и значение на розовия цвят

Символика и значение на розовия цвят

Розово
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Розовото е един от онези цветове, които притежават безброй противоположни значения. Розови мечти и Розови очила - устойчивите изрази, в които цветът е символ на излизането от реалността, синоним на непрактичност.

Малко хора знаят, че розовият цвят всъщност не е самостоятелен, а е комбинация между червено и бяло, оттенък, който може да бъде описан по-скоро като нюанс. Смята се, че съчетава енергията на червеното и спокойствието на бялото.

Освен това розовото се приема като сладката страна на червено - колкото по-голям е процентът на червено, толкова по-енергичен е този цвят, но без да е прекалено агресивен.

В цветната психология розовото носи надежда. Позитивен цвят, изпълващ с топли и успокоителни чувства, с усещането, че всичко ще бъде наред. Розовото успокоява нашите емоционални енергии, премахва гнева, агресията, чувството за самота и тормоз.

Розов цвят

Изследвания потвърждават, че излагането на големи количества розово имат успокоителен ефект над нервите и създават физическа слабост в хората. Склонните към насилие и агресия затворници успешно са успокоявани, когато са били сложени в розова стая за определено време.

Розовата панделка е международно признат символ на надеждата и информираността в борбата срещу рака на гърдата. В рекламата се използва, когато става въпрос за внушения за нежност, грижа за тялото, бебешки продукти, омекотители.

Разбира се, почти невъзможно е да тълкуваме различните нюанси на розово по един и същи начин, тъй като те носят определена символика.

Символика и тълкуване на нюансите на розово

Бебешкото розово безспорно е най-чувственият цвят, широко използван е в дизайна на сватбени покани, козметичната индустрия и бельото. Много добре се комбинира с други пастелни нюанси като бледа лавандула и виолетки, светло синьо, праскова, бледо зелени и жълти тонове.

Ярко розовото, известно и като цикламено, се счита за младежки цвят, защото е забавен и вълнуващ. Има стимулиращ ефект, повишава кръвното налягане, насърчава към действие. Използва се изключително често в сладкарската индустрия – тортите изглеждат далеч по-сладки и вкусни в розови опаковки.

Символика на розовото

Коралово розовото, което е комбинация между оранжево и розово, символизира енергия, топлота, настроение, но и предупреждение. През последните години се налага повече от успешно в модната индустрия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest