sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Християните почитат Тома Неверни днес

Християните почитат Тома Неверни днес

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k982
Тома Неверни
Двустенни термо чаши за кафе - 2 броя по 200 мл-10%
Препоръчано за теб:
Двустенни термо чаши за кафе - 2 броя по 200 мл
29.00 лв.
26.00 лв.
Виж ››

На 6 октомври православната църква почита паметта на апостол Тома Неверни. В Новия завет той е единственият от учениците на Исус Христос, който се е усъмнил в неговото възкръсване и е пожелал да го види с очите си.

На днешния ден имен ден празнуват Тома, Томислав, Томислава. Освен тях повод да почерпят днес имат и строителите, както и архитектите, понеже днес отбелязват своя професионален празник.

Светецът се почита още веднъж през годината – на Томина неделя, която е винаги една седмица след Великден.

Свети Тома е бил от преданите апостоли на Христос. Тома обаче не повярвал във възкресението на Спасителя и след като чул мълвата, поискал сам да види белезите от гвоздеите по тялото му и да постави пръста си в раните му, за да се увери, че е възкръснал.

Когато Исус се появил пред невярващия си ученик, накарал Тома да докосне нанесените му приживе рани. Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали, казва Христос на апостол Тома и оттогава се появява нарицателното му име Неверни.

Когато Тома Неверни сам се убедил във възкресението, паднал на колене пред Спасителя и молил за прошка. Тома Неверни става символ за колебаещия се и недоверчив човек.

Апостолът е проповядвал в Партия, Индия и Мидия. На тези места извършва първите си чудеса, като изцелява болни. Покръстил е много хора, а сред тях са и съпруга на местен владетел и нейната сестра.

Щом царят разбрал, заповядал да арестуват светеца и го подложил на жестоки мъчения, но Тома оставал невредим. При опит да бъде изгорен в пещ той оцелява по чудо.

Накрая един от войниците го убива с копие пред множеството от негови ученици. Скоро след неговата смърт владетелят, наредил да измъчват светеца, също приема християнството.

Апостол Тома е бил и изкусен строител, заради което на иконите е изобразяван с метър в ръка. Затова на днешния ден професионалният си празник отбелязват всички строители, архитекти и зидари.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest