Удивително дърво кърви, когато го отрежат
Astonishing Tree Bleeds When Cut
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Удивително дърво кърви, когато го отрежат

Удивително дърво кърви, когато го отрежат

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k942
Кървящо дърво
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Pterocarpus angolensis е необикновено дърво в Южна Африка. Когато го отрежат, от стъблото започва се появява течност, които поразително много прилича на човешката кръв.

Смесена с различна животинска мазнина, местните използват чудата течност като лекове за тения, при проблеми с очите, стомашно неразположение, малария, както и за увеличаване на кърмата при млади майки.

Биологичното название на дървото е Pterocarpus angolensis, но хората в Южна Африка го наричат още Kiaat, Mukwa и Muninga. Заради тъмночервения сок обаче сред повечето хора дървото е известно като bloodwood.

Червеният дървесен сок може и да прилича на кръв, но това в никакъв случай не спира местните да го използват в козметичната и медицинската си дейност. Необикновеното отделяне на течността кара хората да вярват, че дървото има магически свойства.

Тъй като течността е червена и лепкава, голяма част от африканците вярват, че това е природен лек, помагащ за зарастването на рани.

Боядисването на кожата е стара традиция, залегнала в културата на Африка, и много от племената използват червения сок, за да намажат лицата и телата си.

От дървесната му кора пък могат да се произвеждат различни висококачествени мебели. Подходящо е за обработка и се свива при сушене, заради което е много здраво и се използва при построяването на лодки и канута.

Дървото може да израства до 18 метра на височина, кората му е тъмнокафява, листата му са жълтеникави на цвят, а короната му образува величествена сянка.

Заради необикновените му способности обаче изсичането на bloodwood се следи строго от властите в ЮАР, а през последните десетилетия са въведени строги ограничени за използването на материала от дървото.

Въпреки че е обявено за защитено, дървото може да бъде разгледано от туристи. То расте в предимно в пустинните части и е достатъчно да откъснете само клонче от него, за да започне да кърви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest