Небесният диск на Небра
The Nebra Sky Disk

Небесният диск на Небра

MarianeMariane
Джедай
329112265
Диска на Небра
Снимка: alexander-haarig

Преди малко повече от 16 години трима иманяри търсят съкровище в гората край Небра, на около 180 км от Берлин. Местността е известна с това, че в далечното минало там е имало праисторическо селище.

Именно на това са разчитали и иманярите, дошли да копаят там през 1999 г. Металните им детектори засекли находка, която надхвърляла и най-смелите им очаквания – те изкопали от земята две бронзови саби, две брадви, длето, фрагменти от спираловидни гривни и тайнствен бронзов диск със златни инкрустации.

Дискът се оказал истинско съкровище и бързо потънал в контрабандните канали за антики. Две години по-късно, през 2001 година, той бил открит от швейцарската полиция и предаден за изследвания.

Артефактът, който по-късно получил прозвището Небесния диск на Небра по името на местността, в която бил открит, веднага заинтригувал учените.

Предметът представлявал бронзов диск с диаметър около 32 см и дебелина между 1.5 – 4-.5 см. Имал тегло около 2 кг и отгоре бил инкрустиран със златни пластини, които за изумление на учените представлявали точно астрономическо копие на звездната система Плеяди.

В повърхността на диска били инкрустирани символи като полумесец, слънцето, звезди и гореспоменатата звездна система и според ЮНЕСКО това е най-старото бронзово изображение на космически явления в света.

Интересна подробност е фактът, че част от златните елементи на диска са добавени по-късно и те с голяма точно пресъздават от височината на хълма Мителберг, където е намерен Небесният диск на Небра, различни астрономични явления, като есенното слънцестоене и др.

За съвременните учени отдавна не е тайна, че древните хора са познавали планетите и звездите и са имали основни познания по астрономия.

Космос

Доказателство за това са древните структури като Стоунхендж, които са построени в съответствие с Луната, различни звездни системи и др.

Първите реалистични карти на небето се откриват още в Древен Египет и са на около 3400 години.

Но според учените Небесният диск на Небра е от времето на късната бронзова епоха и възрастта му е поне 3600 години.

Другото, което буди интереса на научната общност, е обстоятелството, че той не е намерен на място, където в миналото е имало развита древна цивилизация като Египет и Гърция, а е открит в именно в Германия.

По онова време, преди близо 4000 години, там въобще не са съществували такива високо развити култури.

Древните хора, живели там, не са имали развита писменост, те са водили по-скоро мизерно съществуване, ако се съди по другите артефакти – брадви и мечове.

Тогава откъде са имали такива задълбочени астрономически познания, които така умело са пресъздали от злато?

Дали те са получили информация за небесното движение на звездите от жителите на Древен Египет, с които са поддържали търговски обмен, или става въпрос за изкусна фалшификация, каквито твърдения се появиха напоследък.

Според водещия немски археолог Петер Шауер от Университета в Ренгенбург Небесният диск от Небра не е нищо друго освен фалшификат, търсещ евтина слава.

Ученът твърди, че най-горният зелен слой на артефакта, който би трябвало да даде информация доколко е стар даден бронзов предмет, не се образувал вследствие на хилядолетния престой в земята, а е положен в химическа лаборатория.

Въпреки повдигнатите въпроси относно автентичността на Небесния диск от Небра, понастоящем той се намира в Музея на Праисторията в Хале, в близост до мястото, където е бил открит от иманярите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest