Най-ненормалните случаи от практиката на Фройд
The Most Unusual Cases in Freud's Practice
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Най-ненормалните случаи от практиката на Фройд

Най-ненормалните случаи от практиката на Фройд

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k1k
Фройд

В своята практика Зигмунд Фройд се е сблъсквал с няколко доста странни случаи. Тези пациенти, освен че свалят границите на общоприетите норми преди век, поставят и началото на основни теории в психоанализата.

Случаят Дора

През октомври 1900 година бащата на 18-годишната Дора, чието истинско име е Ида Баудер, идва в кабинета на Фройд с молбата да излекува дъщеря му от сексуалните ѝ фантазии, след като на вечеря в дома им, тя започнала да флиртува с един от семейните им приятели.

След този случай Дора започнала да страда от мигрена, компулсивна кашлица, загуба на гласа и самоубийствени мисли. При анализа се установява, че Дора не е преминала през Едиповия си комплекс, но при сеансите Фройд не си дава сметка за преноса, който пациентката прави към него – нейният аналитик.

Последва отдръпване на Дора, а Фройд стига до нова теория – за преноса и контрапреноса между психолога и пациента.

Случаят Човекът-плъх

Анализът на Паул Лорен, чието истинско име е Ернест Ланцер, е известен в записките на Фройд като случаят човекът-плъх. Паул Лорен е посещавал аналитикът през 1907 година, за да се спаси от натрапчивата си невроза.

В сесиите станало ясно, че пациентът е имал сексуално влечение към баща си. Най-ранните му детски спомени са за наказващия го родител, което му помага да открие как са се появили аналните му сексуални фантазии.

Случаят Малкият Ханс

Малкият Ханс всъщност се е казвал Херберт Граф, а баща му е бил близък приятел на Фройд. 5-годишното момче е посещавало кабинета на аналитика заради необяснимия си страх от коне. Ханс изпитвал силна фобия от хапещи коне, коне, влизащи в стаята или падащи коне.

В процеса на анализ Фройд установява, че момчето има Едипов комплекс и изпитва силна възбуда всеки пък, когато майка му го докосне. Страхът му от коне Фройд си обяснява като страх от сексуалните му фантазии, тъй като асоциирал животното с пениса си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest