Легендата за Прометей
The Legend of PrometheusLegenda o Prometeju

Легендата за Прометей

AdminAdmin
Дарт Вейдър
658392
Легендата за Прометей

Легендата за Прометей е достигнала до нас благодарение на древногръцките митове. Титанът Прометей е този, който е дарил на хората огъня, но е платил за това много висока цена и хората носят пръстен в негова чест.

Според легендата много отдавна все още нямало хора, а само животни. Морето било пълно с риби, на сушата имало различни животни и птици, само човекът липсвал. Титанът Прометей, потомък на древен род на богове, взел сурова глина и създал същества, които приличали по форма на боговете. За да съживи глината, Прометей взел лошите и добрите им чувства и ги дарил с тях. Богинята на мъдростта Атина дарила всяко творение на Прометей с душа.

Така се появили първите хора. Те били безпомощни и не можели да правят нищо, но Прометей много ги обичал и винаги им помагал. Той ги научил да строят домове, да използват животните за нуждите си, да правят лодки, с които да пътуват по морета и реки. Прометей ги научил да наблюдават звездите и да се ориентират по тях. Прометей разказал на хората как да приготвят лекарства и ги научил как да добиват злато, сребро и желязо.

На Олимп живеел най-главният от боговете - Зевс, който свалил от трона баща си Кронос и стария род на боговете, от който произхождал Прометей. Новите богове приели старите титани, но искали от тях да им се прекланят. Новите богове начело със Зевс се събрали, за да определят правата на хората и техните задължения. Пристигнал и Прометей, който се страхувал, че боговете ще поискат твърде много от хората.

Боговете накарали Прометей да раздели на две един бик, за да определят кои части могат да се използват от хората и кои трябва да се принасят в жертва на боговете. Прометей отделил кокалите на една голяма купчина, а на по-малка - месото, и ги покрил, за да не си личи кое какво е. Зевс избрал голямата купчина и тогава разкрил хитростта на Прометей.

Зевс се ядосал и не дал на хората това, което им било най-необходимо - огън. Прометей не се страхувал от Зевс и откраднал искра от божествения огън, за да я дари на хората. Така хората получили огъня и можели да се топлят.

Зевс измислил страшно наказание за защитника на хората - титана Прометей. Бог Хефест, покровител на огъня, създал от метал по заповед на Зевс статуя на красиво момиче. Атина я покрила с блестящо покривало и й вдъхнала живот. Богинята на красотата Афродита й дарила част от красотата си. Нарекли я Пандора, което означавало надарена с всичко. Зевс изпратил Пандора на земята и й дал златна кутия, където били затворени всички нещастия и болести.

Легендата за Прометей и Зевс

Пандора отишла в дома на младия Епиметей, брат на Прометей. Титанът Прометей забранил на брат си да приема подаръци от боговете, защото знаел, че те ще му отмъстят за откраднатия огън. Но красивата Пандора накарала Епиметей да забрави за всичко. Пандора отворила кутията и всички нещастия се пръснали по земята. На дъното на кутията била скрита надеждата, но по заповед на Зевс Пандора затворила кутията, преди тя да може да излезе от нея.

Нещастията направили живота на хората ужасен и много от тях загинали. Прометей не можел да гледа как страдат неговите създания и кроял планове за отмъщение. Но Зевс измислил наказание за него - Хефест оковал Прометей и го приковал към скала, и забил диамантен клин в гърдите му. Хефест обичал Прометей, но не можел да се противопостави на Зевс.

Но мъченията на Прометей не свършвали - Зевс изпратил орел, който всеки ден долитал при окования титан, за да кълве черния му дроб. Тялото му бързо се възстановявало, но орелът идвал отново и отново. Така минали хилядолетия.

Древногръцкият герой Херкулес, известен със силата си, освободил Прометей. Той убил орела със стрела и разбил оковите на титана. Но една част от оковите останала на ръката на Прометей заедно с парче скала и титанът така и не могъл да се освободи от него.

Така Зевс решил да изпълни заканата си, че Прометей завинаги ще е прикован към скала. В чест на Прометей хората започнали да носят пръстени с камъни, за да покажат преклонението си пред титана, който не само ги създал, но и ги научил на всичко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest