Каква е възрастта на Вселената?
How Old is the Universe?
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Каква е възрастта на Вселената?

Каква е възрастта на Вселената?

Вселената
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Според учени въпреки многото предположения за раждането на Вселената точната ѝ възраст не може да бъде казана поради скоростта на движение на светлината. Според изследвания в зависимост от местоположението всеки може да направи различно предположение за това преди колко милиарда години се е случил Големият взрив.

Повече яснота по темата дава астрофизикът Итън Сийгъл, който обяснява, че ако се вземат предвид различен брой индикатори, Вселената би трябвало да е приблизително на 13.8 милиарда години. Възможността за грешка е плюс-минус 120 милиона години, което е в границите на допустимото.

Сийгъл обосновава тезата си с факта, че звездният небосвод, който виждаме всяка вечер над главите си, няма нищо общо с това, което е в действителност, а представлява светлина, излъчена от звездите преди няколко милиона или милиарда години.

Той обяснява, че ако изчисленията за възрастта на Вселената се направят в което и да е съзвездие в радиус от 100 хиляди години от Земята, резултатът ще е същият – 13.8 милиарда години.

Разликите в изчисленията обаче ще се появят, ако пресмятането се осъществи на някоя по-отдалечена планета. Сийгъл казва, че ако има планети, които се движат с няколко хиляди километра в секунда – или близо до скоростта на светлината, Вселената ще изглежда доста по-различна за тях.

Земята

Според него такива планети ще са млади. Ако откакто Вселената е била на 1 милиард години, сте започнали да се движите с 99% от скоростта на светлината, то ще сте изживели само 1.8 милиарда години, а не 12.8. Сийгъл е на мнение, че ако на тях има интелигентен живот, способен да направи изчисление колко е стара Вселената, нашите резултати и техните съществено ще се различават.

Така Вселената би трябвало да изглежда еднаква за повечето наблюдатели навсякъде, но за тези, които са прекарали доста време, движейки се със скорост, близка до тази на светлината, отнесена към космическия радиационен фон, Вселената ще е доста различна.

В момента, в който забавят движението си, отнесено към космическия радиационен фон, те ще се окажат прекалено млади в прекалено стара Вселена, обяснява Сийгъл.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest