Откриха гроб на древен цар, погребан с коня си
Archaeologists Find the Grave of an Ancient King Buried with his Horse
Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Откриха гроб на древен цар, погребан с коня си

Откриха гроб на древен цар, погребан с коня си

Скити

Богато погребение на древен скитски цар, владял степите на Южна Русия преди повече от 2500 години, откриха учени при разкопки в свещената за конните народи планина Алтай, съобщава Дейли мейл.

Владетелят бил погребан заедно с коня си и огромни за времето си богатства. До тленните останки археолозите открили няколко различни вида метал. Освен злато в гроба били положени ценен скитски меч, буци необработено желязо, бронзово длето, обреден нож и олтар, направен от три вида метали.

Въпреки че материята, от която е изработено облеклото на скитския цар, отдавна е изгнила, можем да съдим, че е била изключително пищна.

Докато изследвахме гроба, постоянно откривахме златни люспи, с които е била украсена дрехата, разказва професор Александър Казаков. Той е археологът, водещ разкопките, и е ръководител на отдел Научни изследвания към правния институт на Руското министерство на вътрешните работи.

Както е известно, скитите били номадски народ, владял обширната територия на централна Евразия. Земите им се простирали от Иран и Китай до Румъния и Беларус.

Древните гръцки и китайски хроники ги описвали като свирепи воини, будещи страх със своята кръвожадност и бойни умения.

През 7 век пр.н.е. скитите основали огромно царство, побеждавайки всеки враг с помощта на своите къси лъкове, скитски мечове и невероятни конни умения. През 5-ти век преди новата ера скитите са установили високо доходна търговия с Гърция и управляващият елит натрупал несметни богатства. Станали известни с любовта си към скъпите бижута от злато.

Гробница е открита в покрайнините на село Красни Яр в Алтай, намираща се на територията на Южна Русия. Археолозите смятат, че е от 500 година преди новата ера.

Могилата, с която била покрита, е почти унищожена след столетия селскостопанска дейност в района. Въпреки това професор Казаков казва, че гробницата е запазена благодарение на каменния саркофаг под могилата.

Фактът, че владетелят е погребан с коня, показва колко високо били ценени гордите животни в културата на скитите, казва Казаков, като добавя, че учените са попадали изключително рядко досега на такива богати скитски погребения.

Според него находката ще даде безценни знания за номадската култура на скитите, които са известни на историята основно в чуждите хроники и с творенията на своите майстори занаятчии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest