Най-изумителните древни артефакти
The Weirdest Ancient Artifacts
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Артефакти и Ръкописи»Най-изумителните древни артефакти

Най-изумителните древни артефакти

MarianeMariane
Джедай
329112178
Най-стари очила

Съвременните хора често се изумяват от находките, които археолозите откриват в древните руини, останали от отдавна изчезнали цивилизации.

Наред с древните делви, останки от керамика, монети и накити, понякога при разкопките се намират невероятно интересни артефакти. Ето и най-изумителните от тях:

Слънчеви очила

Най-древните слънчеви очила са открити на остров Норт Бафин в Канада. Учените предполагат, че те са били носени от инуитите в Арктика, които в последствие са ги пренесли до Канада. Изработени са от кожа и кост на морж и са на най-малко на 1200-1600 години.

Чорапи

Горе-долу на същата възраст са и най-старите чорапи в света. Те са открити в Египет и са изработени от чиста вълна. Тези чорапи са били нещо като сандали с каишка до палеца и са оцелели почти 15 столетия, заровени в земята.

Най-стар сутиен

Статуетка

Най-древната статуетка, изработена от хора, е открита в Германия. Тя е изваяна от слонова кост и въпреки че е висока само 6 см, тя смайва до ден днешен с прецизността на детайлите. Представлява женска фигура с пищни форми, която според учените символизира богинята на плодородието.

Обувки

Най-старата обувка, открита от археолози, е намерена в пещера в Армения и е на възраст 5500 години. Тя е изработване доста прецизно от кожа и може да се оприличи на днешните мокасини. От вътрешната страна е била натъпкана с трева, за да бъде по-удобна за притежателя си, чиито крак е бил 37-38 размер.

Панталони

Най-старите панталони в света са изработени от животинска кожа и са открити в Китай. Счита се, че са били изработени преди повече от три хилядолетия. С тях е била обута мумия на мъж, за когото се смята, че е бил шаман.

Дървена протеза

Очевидно основите на съвременното протезиране са поставени в Древен Египет. Там е открита най-древната протеза, която представлява дървен палец, който дори според съвременните стандарти е доста функционален. Нейната възраст е 3 хиляди години.

Най-стара тоалетна

Флейта

Флейта, изработена от кост на птица, се смята за най-древния музикален инструмент в света. Тя е на възраст около 42 000 години и е пренесена в Европа от африканци.

Санитарен възел

Най-старият санитарен възел се намира в древния турски град Ефес. Според учените възстарите тоалетни са на възраст 2000 години. Изумителното в случая е, че на практика това са били тоалетни с течаща вода, защото нужниците са били построени на място, под което постоянно преминава вода и отмива фекалиите.

Те са били предназначени за обществено ползване, като част от Баните Схоластика, за което древните жители на Ефес са заплащали такса.

Готварска рецепта

Предаването на готварски рецепти от поколение на поколение придобива съвсем друг смисъл, когато откриете рецепта на 4000 години. Най-старата в света рецепта е открита в земите на Древен Вавилон, издълбана върху плоча.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest