Най-злите мъже в историята

Талат паша
Снимка: Alchetron

Историята познава личности, които поради лични амбиции, невъобразима жестокост и дори психически отклонения са оставили неизлечима следа върху човечеството. Ето и осемте най-опасни и жестоки мъже, от чиито действия милиони хора са загубили живота си.

8. Талат паша (1874-1921)

Талат паша е заемал поста велик везир на султана в Османската империя от 1917 до 1918. През 1915 г. той си поставя за цел да унищожи арменския народ. По негова заповед, след като биват заточени в концентрационни лагери и преселени, загиват приблизително 2.5 милиона арменци.

7. Император Хирохито (1901 – 1989)

Хирохито

Император Хирохито управлява Япония 63 години до смъртта си от рак през 1989 година. По време на Втората световна война той и неговата армия извършват много военни престъпления. Убити са безброй китайци, индонезийци, корейци, филипинци и индокитайци.

6. Пол Пот (1925-1998)

Пол Пот

Пол Пот е ръководител на групировката на Червените кхемри в Камбоджа. След като завзема властта в малката азиатска страна, той налага нечуван терор, като в организираните от него лагери на смъртта загива 35 процента от населението на страната.

5. Крал Леополд Белгийски (1835 – 1909)

Крал Леополд Белгийски

Макар и крал на малка Белгия, Леополд бил владетел на Конго, което де факто било колония. Докато заблуждавал световната общественост, че помага на народа на африканската страна, в действителност по време на управлението му загинали няколко милиона конгоанци.

4. Мао Дзъдун (1893-1976)

Мао Дзъдун

Комунистическият лидер на Китай Мао Дзедун е отговорен за смъртта на приблизително 60 милиона китайци. Неговият план беше да направи Китай супер сила, толкова могъща, че да превъзхожда САЩ и Русия. В процеса обаче той създава най-големия глад и геноцид в историята.

3. Хайнрих Химлер (1900-1945) и Хитлер (1889-1945)

Химлер

Канцлерът на Третият райх и ръководителят на Гестапо Хайнрих Химлер са отговорни за смъртта на приблизително 60 милиона души. Тяхна е идеята за това евреите да бъдат депортирани в лагерите на смъртта. Освен жертвите от войната двамата са отговорни и за смъртта на близо 7 милиона поляци, руснаци, комунисти и други, които нацистите считат недостойни да живеят, включително хора с физически и психически увреждания.

2. Сталин (1878 – 1953)

Сталин

По време на управлението на Сталин в СССР загиват между 20 и 60 милиона души. В страната са наложени строги мерки и всяка опозиция е била избивана. Цели народи били преселвани в Сибир, където много от хората загивали поради неблагоприятните природни условия.

1. Чингис хан (1155-1227)

Чингис Хан

Ръководената от Чингис хан непобедима армия на Монголската империя избива за по-малко от 20 години приблизително 30 процента от населението на света. Монголците се прославили с нечуваната си жестокост. Цели градове и народи напълно изчезнали от лицето на Земята. Чингис Хан и неговата армия убиват 60 000 000 души.

В бурната история на човечеството има още десетки примери за жестоки и кръвожадни лидери определили с решенията си смъртта на милиони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest