Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Избраха 3-годишен за кмет

Избраха 3-годишен за кмет

Дете

Тригодишният Джеймс Тъфтс стана най-младия кмет в американската история, след като спечели със 100% местните избори в малкото градче Дорсет в щата Минесота, пише Дейли мирър.

Местната изборна комисия съобщи, че невръстният градоначалник е избран единодушно от всичките двадесет и двама жители на града. Така Джеймс смени на кметския стол своя брат 6-годишния Айрън Тъфтс, който заемаше отговорната длъжност в продължение на две години.

Макар и на три години, Джеймс имал изградена предизборна програма, в която младежът, научил се отскоро да говори правилно, обещавал на избирателите да ги почерпи всичките със сладолед, ако спечели. Също така, когато не бил зает с детски игри или следобеден сън, малчуганът активно общувал с местните гласоподаватели и разговарял с тях по важни теми.

Майката на невръстния градоначалник разказала, че е изключително горда с изборната победа на сина си. Тя споделя, че детето е много развълнувано и е положило много усилия, за да успее, но в бъдеще младежът не планирал да продължи кариерата си в политиката, а искал да стане нормално дете.

Подобни куриози за жителите на Европа не са нещо невиждано в Америка. През ноември 2014 година за кмет на многомилионния мегаполис Сан Франциско, макар и за един ден, бе назначена чихуахуа с прякор Фрида.

Необичайното назначение се осъществи като част от кампания в защита на животните и изграждане на местен приют за безпризорни кучета. Фрида продължи с кариерата си на управник, след като сдаде кметския стол. Четириногото бе назначено за директор на изградения след кампанията приют.

В последните 18 години кмет на малкото градче в Аляска Талкинта е котаракът Стабс. На всеки две години мъркащият градоначалник бива избиран с абсолютно мнозинство от 300-те гласоподаватели. През 2003 година се наложи котаракът да бъде заместван за кратко от човек, след като пострада от нападение от зло куче и се наложи да престои няколко седмици във ветеринарна клиника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest