sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Кратка биография на Мария Антоанета

Кратка биография на Мария Антоанета

Мария Антоанета

Мария Антоанета Жозефа Жана е родена през 1755 година. Като дете тя е миловидна, хубава, енергична и с лекота печели симпатиите на околните.

Тъй като е дъщеря на императрицата на Австрия, на 16 години Мария Антоанета е омъжена за френския крал Луи XVI с цел заздравяване на отношенията между двете страни.

Не е тайна за никого, че Мария Антоанета има нещастен брак. Фактът, че се омъжила за човек, който не харесва и че дълги години след встъпването в съюз двамата не могат да консумират брака си, принуждава младата кралица да избие омразата си към него с танци, хазарт и пазаруване.

По онова време баловете с маски били много популярни, защото давали възможност маскираните жени да флиртуват безнаказано и анонимно. Дори и жените от най-благородните семейства преследвали непознати мъже и понякога правели секс инкогнито в каретите или в сенките на градините.

Вдигали полите си с готовност, но не и кадифените си маски. Има сведения, че на такива балове се случвало мъжът да прави секс със собствената си съпруга, без да я разпознае. Точно по такива мероприятия обичала да ходи и Мария-Антоанета.

Версай

Кралицата неведнъж гордо е заявявала, че няма за цел да бъде велика кралица, а иска просто да я запомнят като най-модерната жена във Франция.

Мария Антоанета притежавала блясък и красота, достатъчни за декоративната роля на съпруга на краля, но сама не осъзнавала собствената си ограниченост.

Няколко години по-късно, Луи най-после се подложил на операция, преодолял своята импотентност и кралицата забременяла. Но въпреки това, тя продължавала да не обича своя съпруг. Мария-Антоанета става майка на 4 деца, но най-малката ѝ дъщеричка София-Беатрис умира на едва 11 месеца.

След 4-те бременности, красивата кралица отново се отдава на забавления в Париж, докато съпругът ѝ безуспешно се опитва да взима важни политически решения във Версай.

Народът започва да негодува. През лятото на 1789 тронът все още е в безопасност, но само няколко месеца по-късно избухва Френската революция.

Разгневени селяни окупират Версай и нахълтват в покоите на кралското семейство. Двамата, заедно с децата си и гувернантката, са натъпкани в мрачна колесница и откарани в тъмния и запустял дворец Тюйлери.

Две години по-късно, френският крал Луи XVI е обезглавен, а Мария Антоанета е изпратена в затвор, където лежи няколко месеца. След това е осъдена на смърт и екзекутирана пред целия френски народ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest