Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Цяло семейство избити заради вещерство

Цяло семейство избити заради вещерство

Вещерство

Много от правилата и нормите на поведение в обществото, приети в останалата част на света, не важат за Индия. В различни части на огромния субконтинент все още царят вярвания и ритуали, замрели в цивилизования свят още преди столетия.

Типичен пример за това е ужасяващата новина, която агенция Ройтерс разпространи наскоро, че цяло семейство е било избито в източна Индия, защото съседите им го заподозрели във вещерство.

Трагедията се разиграла в малкото село Лаханда в щата Ориса. Младо семейство било обвинено от техните съселяни, че използва черни изкуства, за да разболяват местните деца. Макар и да отрекли подобни обвинения, никой от съседите не повярвал на набедените магьосници.

Безскрупулната разплата не закъсняла. Вечерта група от пет човека, въоръжена с брадви, нахлула в дома на семейството. За минути в скромната къщурка се разиграла кървава вендета. Жертви на варварските предразсъдъци станали мъжът, жената и четири от шестте им деца.

Най-страшното в случая било, че наказателният отряд бил воден от роднина на избитото семейство, който искал да изчисти петното, хвърлено върху рода му с подозренията за вещерство.

Две от децата успели да се спасят в създалата се суматоха. Точно те известили полицията за случилата се трагедия с най-близките им. Когато пристигнали на мястото на инцидента, органите на реда заварили покъртителна гледка. Цялата къща била в кръв и на всякъде са въргаляли обезобразени тела.

индийско семейство

Под телата на родителите било открито най-малкото им дете – осемгодишният Шахи, който все още давал признаци на живот. Детето е откарано веднага в местната болница и в последствие стабилизирано от жестоките рани, които е получило.

Престъпниците са заловени и в момента ги грози смъртна присъда. От получаването независимост в средата на ХХ век всички индийски правителства се борят ожесточено срещу суеверията, които все още властват в огромните селски райони на страната.

Ройтерс напомня, че на субконтинента все още е широко разностранен ловът на вещици. Всяка година стотици хора са убивани след обвинения във вещерство. Те са съдени за болести сред децата и животните, провалени реколти и природни катаклизми.

По официалната статистика на Индия, която международните институции не смятат за достоверна, от 2011 година до сега повече от 600 индийци са станали жертва на местните суеверия. Според ООН обаче тази бройка надвишава 2500 човека.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest