sanovnik.bg»Статии»Притчи»Притчи за Успеха»Експериментът Социализъм

Експериментът Социализъм

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k944
Експеримент Социализъм

За цялата си практика един професор по икономика само веднъж е късал на изпити цял курс от студенти. Това се случило, след като веднъж спорели за ефективността на Социализма.

Студентите настоявали, че социалистическата политика е възможно най-справедливата, защото при нея няма нито много богати, нито много бедни. Всички в социалистическата държава има среден стандарт на живот и затова са щастливи и не си завиждат.

Тогава професорът предложил да приложат стандарта за уеднаквяване на социализма и на техните изпити. След като изпитал всички студенти, той сметнал средноаритметичното число от сбора на поставените оценки и с това число оформил всеки един от студентите си.

Така никой нямало да бъде скъсан, но нямало и отличници, а в курса щяло да цари пълно равенство.

След първия изпит всички студенти получили петици. Тези, който учили усърдно през целия семестър, били разочаровани, а тези, които не били толкова съвестни към предмета, били щастливи.

На втория изпит хората, които по принцип полагали повече усилия, решили, че вече не си заслужава и учели по-малко. Целият курс получил четворки. По-голямата част от студентите никак не се радвали на тези оценки.

На третия изпит целият курс получили тройки и тогава започнали свадите на омраза между студентите. Тези от тях, които не обичали да залягат над учебниците, отказвали и сега да го направят, а другите отказвали да учат повече за сметка на колегите си.

Накрая целият курс получили двойки и били скъсани на последния си изпит. С това професорът по икономика им показал как социализмът може да провали хората с потенциал, защото те спират да се трудят, когато усилията им не са оценени подобаващо.

Освен това човек винаги се старае повече, когато има голяма награда, за която да се бори. Ако обаче целта бъде премахната, секват и усилията.

От своя експеримент професорът по икономика извежда 5 много важни поуки:

1. Бедният става богат, когато богатият обеднее;

2. Ако някои получава, без да се труди, друг трябва да се труди, за да може той да получава;

3. Правителството дава на някого, само когато го е взел от друг;

4. Никога няма да забогатееш, ако разделяш парите си;

5. Ако една част от хората стигнат до извода, че не е нужно да работят, защото има кой да работи вместо тях, работещите ще стигнат до извода, че не е нужно да полагат големи усилия, тъй като не получават напълно плодовете от труда си,

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest