sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Самотата е заразна болест

Самотата е заразна болест

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Самотата е заразна болест
3D куб Ubik за деца и възрастни-18%
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
14.00 лв.
Виж ››

Самотата много прилича на болест, при което доста заразна, и с лекота се предава от човек на човек, твърдят американски психолози.

Според Джон Касиопо, психолог от Чикагския университет, който е провел представително изследване на проблема на самотата, това е точно така.

„Ако допуснем, че поради раздяла с половинката сте станали самотни, то вие веднага започвате да действате на другите хора негативно поради енергията, която излъчвате”, смята психологът.

Дори без да им разказвате за проблемите си, те усещат състоянието ви и настроението им се съсипва. Те също свеждат контактите си с други хора като вас – до минимум и скоро ще усетят същата самота като вас, убеден е ученият.

По време на изследването той заедно със свои помощници разпитали над 5000 човека в продължение на десет години. Те препитвали участниците в изследването на всеки две години.

Анализът на данните показал, че ако човек се чувства самотен, шансовете на тези, които го обкръжават, да се почувстват също самотни, са почти стопроцентови.

Приятелите на самотни хора са се чувствали самотни в над 55 процента от случаите. Приятелите на тези приятели – също, това важало в 25 процента от случаите.

При приятелите на техните приятели процентът бил по-малък – едва 15 на сто, но това доказвало, според психолозите, че самотата е истинска зараза и единственият начин да се предпазиш от нея и да предпази близките си, е бързо да си намериш заместник на бившата половинка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
56
43
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Роси
Роси
14.05.2013 17:26
И сега какво,като си нямам половинка,да не се срещам с приятелите си,за да не ги ''заразя'' със самотата си ли?
0
0
Ростислав Аврамов
Ростислав Аврамов
10.05.2013 18:44
Може да са прави, защото са доказали с изследвания, но не мисля, че "бързо да си намериш заместник на бившата половинка" е начинът.
За всеки различно - най-вероятно това, което винаги доставя удоволствие на конкретния човек да прави - именно то ще помогне за по-лекото усвояване на самотата. Защото да си сам и да си тъжен и да си сам и да вършиш любимите си неща, които те карат да се чувстваш пълноценен и по своему щастлив - са две различни неща.
3
0