sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Слънцеядството - феномен или поредната секта?

Слънцеядството - феномен или поредната секта?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k349
Медитация

През последните години в световен мащаб нашумя храненето със слънчева енергия или така нареченото слънцеядство.

Последователите му твърдят, че при него човек може да съществува като захранва организма си единствено със слънчеви лъчи, възприемани по древна духовна практика. Според привържениците на режима е напълно достатъчно човек да гледа към слънцето при изгрев и по време на залез, когато небесното тяло има и изключително мощна енергия.

Макар и с по-бавни темпове слънцеядството успя да достигне и до България. Един от най-популярните слънцеядци у нас е Иван Стойчев.

Той многократно разказа как през 2009 година се е отказал от добре познатите ни гозби и е започнал да фотосинтезира, захранвайки тялото си единствено с енергия от слънцето. Макар че се е отрекъл от месото и зеленчуците, мъжът твърди, че се радва на чудесно здраве и е готов да обори твърденията на традиционната медицина.

Въпреки уверенията на напористия слънцеядец обаче, лекарите силно се съмняват в думите му. Много специалисти са на мнение, че тази практика, не само че не помага на пациентите да се преборят с болестите си, но и им въздейства изключително нездравословно и дори фатално. Някои от тях наричат привържениците на соларния живот сектанти, които прилъгват младежи да си съсипят здравето.

Иван Стойчев

Родни лекари алармират, че напоследък са зачестили случаите на хора, които отказват да хапнат дори залък, посещавайки се единствено на взирането в голямото огнено кълбо на небосвода.

Дали защото не изпълняват правилно режима, или по други причини, не всички от привържениците на слънцеядството успяват да понесат добре практиката и се налага да влязат в болница.

Голяма част от родните медици са убедени, че гурутата в слънцеядството са абсолютни шарлатани. Те са категорични, че е пълна глупост да се смята, че човек може да живее напълно здрав живот, единствено като гледа слънцето.

Медицинските специалисти обясняват, че преобразувана слънчева енергия се съдържа във всички плодове и зеленчуци, така че човек може да се сдобива с достатъчно полезни за организма му вещества и без да гладува.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
antoaneta ardashes
antoaneta ardashes
06.06.2015 14:03
Като го изядем какво ще стане?
3
1
Monny Monsterr
Monny Monsterr
05.06.2015 20:45
Всъщност слънцеядството е напълно възможно. Четох за него преди доста време, явно от тогава се е популяризирало. Проблема е че явно хората, които страдат от това не изпълняват "ритуала" както трябва. Защото за подобна промяна не е достатъчно само да го прочетеш в интернет. Има си начин да се научиш на "правилна фотосинтеза".
3
2