sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Витрувианския човек

Витрувианския човек

Витрувианския човек
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл-18%
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
18.04 лв.
Виж ››

Витрувианският човек е една от най-известните творби на ренесансовия гений Леонардо да Винчи. Тя представлява скица на голо мъжко тяло, придружено с бележки, собственоръчно написани от великия творец.

Скицата е нарисувана през 1490 година в един от бележниците с проучвания на Леонардо. На картината, послужила като норма в понататъшното рисуване с правилни пропорции в изобразителното изкуство, е изобразена гола мъжка фигура в две насложени едно върху друго положения с разперени ръце и крака, едновременно вписани в кръг и квадрат.

Поради изключителната си популярност рисунката на Витрувианския човек и текстът към нея се нарича Закон за пропорциите. Тя ясно показва влечението на Леонардо към правилните пропорции и стремежа му да свърже човека с природата.

Леонардо да Винчи рисува забележителната си картина, докато изучава огромния научен труд на античния учен Марк Витрувий Полион De Architectura, известна днес като Десет книги за архитектурата. На неговото име е кръстена и самата скица. Интересен факт е, че текстът, придружаващ скицата, е написан огледално.

Според бележките на италианския майстор четири пръста на ръката са равни на една длан, а четири длани са равни на една стъпка. Четири лакътя са един човешки ръст, а широчината на разперените ръце е равна на височината на човек. Разстоянието от долния край на брадичката до темето е равно на една осма от ръста. Максималната широчина на раменете е равна на една четвърт от ръста, а дължината на дланта е една десета от ръста.

Днес науката е категорична, че такова нещо като универсални пропорции на човешкото тяло няма. Моделът, измислен от Витрувий и усъвършенстван от Леонардо, се приема за идеалните човешки пропорции и служи като модел за измерване на отклоненията.

Прието е обаче, че в природата няма съвършени форми и приложения на правилата на двамата древни учени се прилагат най-вече в изобразителното изкуство.

Днес Витрувианският човек е изложен в Gallerie dell' Accademia във Венеция, Италия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest