sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Първата световна война - факти и последствия

Първата световна война - факти и последствия

Разрушена къща

Първата световна война отнема живота на повече от 15 милиона души. Това е конфликтът, който променя изцяло хода на човешката история. Конфликтът, който започва от Балканите, продължава 4 години от 1914 до 1918 година и е в резултат на стремежа на Великите сили да преразпределят зоните на световно влияние и ресурси.

Сраженията се водят между два противникови лагера - Антантата, в която влизат основно Франция, Русия, Великобритания, Сърбия и са подкрепени от много други държави, и Централните сили - Германия, Австро-Унгария, Османска империя и България. В боевете участват повече от 70 милиона войници. По-голямата част от тях са европейци. Сражения се водят на три континента – Азия, Африка и Европа.

За символична причина за войната се смята Сараевският атентат на 28 юни 1914 година, при който сръбски терорист убива австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд. Като последствие на убийството Австро-Унгария обявява война на Сърбия. Останалите държави се включват, всяка да защити своите съюзници.

Първата световна война е първа в много отношения. Това е войната, която се води за първи път на три континента. В нея за първи път масово се използват, след като военните са се поучили две години по-рано от българския опит, самолети за военни действия. В този период за първи път се използват и танкове и огнехвъргачки.

По време на тази голяма война се използват за първи път и кучета водачи, които да помагат на ослепените войници. Кучета са били използвани за свръзка между командването и фронта, носейки нареждания до предните линии в капсули, прикрепени към телата им.

Що се отнася за медицината, по време на войната за пръв път влизат в употреба кръвните банки. По фронтовете в Западна Европа немската армия става първата военна сила, употребила химично оръжие. През 1918 г. Удроу Уилсън става първият американски президент, посетил европейска държава.

Сраженията се характеризират с така наречената позиционна война. Огромни окопи опасват цяла Европа, като постепенно от усилени боеве битките се израждат във война на изтощение.

След включването на САЩ на страната на Антанта през 1918 година Централните сили капитулират една по една, като краят на войната е поставен на 11 ноември 1918 година с подписаното от Германия примирие.

Войната слага край на четири империи – Германската, Австро-унгарската, Руската и Османската. Създадени са множество нови национални държави. Дългите години на изпитания променят Европа завинаги. Нарушени са моралните и религиозните възгледи на цяло едно поколение. Краят на войната слага край и на неколковековното господство на Стария континент над останалата част на света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest