Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»До 2040 г Арктика може да остане без ледове

До 2040 г Арктика може да остане без ледове

Арктика

Учени от от Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ оповестиха стряскаща прогноза, че до 2040 година Арктика може да остане без ледове. Според тях температурата на Земята се е повишила с около градус и изчезването на всичкия лед от Северния полюс ще е естествено следствие от този процес.

В експертната прогноза се съобщава, че това явление няма да е перманентно, а ще се наблюдава само през летните месеци. През останалото време ледената покривка на Северния ледовит океан ще се възстановява, но в значително по-малки размери, отколкото сме свикнали.

Прогнозата на учените от Националното управление за океански и атмосферни изследвания се базира на изследвания, направени от специална експедиция, работила на Арктика през летните месеци на миналата година.

Експертите споделят, че с всеки следващ летен сезон на Северния полюс се задържа все по-малко лед. Техните заключения са подкрепени и от спътникови снимки.

Климатологът Чип Капенбъргър, цитиран от Ню Йорк Таймс, смята, че подобни прогнози не са притеснителни. Той е на мнение, че дори и да се случи, подобна ситуация не трябва да буди тревога. Според него не за първи път Арктика ще остане без ледената си шапка. Той припомня, че преди 6-7 хиляди години крайният север на планетата от време на време е бил освобождаван от ледената си покривка.

Изчезването на леда в Арктика няма да промени съществено животинския свят в тази част на Земята. Като доказателство за това според Капенбъргър са белите мечки, които все още съществуват, въпреки че са се изправяли пред подобен проблем и в миналото на съществуването на вида им.

Въпреки проблемите, които топенето създава, арктическите нации САЩ, Русия, Канада, Дания, Норвегия го очакват с нетърпение, тъй като ще улесни сериозно достъпа до природните ресурси на дъното на Северния ледовит океан. А там се намират най-големите все още неразработени находища на петрол и газ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest