Ужаси от лудниците в миналото
Horrors of Insane Asylums in the Past
Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Ужаси от лудниците в миналото

Ужаси от лудниците в миналото

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k721
Ужаси от лудниците в миналото

В миналото са съществували тежки заблуди относно медицината и лечението, а най-големите опитни мишки в тази сфера били хората с психични заболявания. Те са подлагани на мъчителни и в същото време напълно безполезни процедури.

Връх в тези процедури е лоботомията, която през 30-те и 40-те години на миналия век стига пика си. Лоботомията се използвала като терапевтичен метод, а повреждала необратимо човешкия мозък.

Процедурата е измислена е португалския медик Антонио Егаш Муниш през 1935 година и представлява хирургическо откъсване на парчета от предната част на мозъка. След тази операция по-буйните пациенти на болницата са били укротявани.

Лоботомията е популяризирана от американския лекар Уолтър Фрийман, който изобретява и опростената техника за прилагането ѝ.

Целеустременият доктор забивал шило над окото на пациента, почуквал с чукче, за да достигне мозъка, след това раздвижвал инструмента, изваждал го и повтарял процедурата над другото око.

Ужаси от лудниците в миналото

След нечовешката интервенция пациентите не се излекували, но станали видимо по-кротки и лесни за контролиране. Лоботомията причинявала тежки и необратими умствени увреждания, а на нея са се подложили около 100 000 души.

До края на XIX век узаконени били десетки причини, заради които хората могат да попаднат в лудница. Сред тях били ревност, алчност, суеверие, мързел, егоизъм.

Освен усмирителни ризи за пациентите в криза имало усмирителен стол и усмирителна маска. През XIX и XX век не показвали голямо съчувствие към хората с психични заболявания и изобщо не ги възприемали за болни, заради което си позволявали да не се отнасят хуманно.

Психично болните били завързвани на столове, поставяни са им маски, а в някои случаи са ги заключвали в дървени клетки. Някои от пациентите са поставяни на въртящи се легла, чиято цел била да докара болния до пълно безсилие.

Поливането със студена вода и процедурите с ток също били част от рутинното лечение на психично болните. Подобна жестокост обаче нанасяла още по-големи щети на тяхното поведение и съзнание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Nina
Nina
14.05.2015 12:35
gledaite American horor story ,sezon 2,raykazva se to4no za tezi bezumiq...
0
0
ALusiana
ALusiana
10.05.2015 15:51
Представям си сега какво става!
4
0
иле-ели
иле-ели
10.05.2015 15:32
Я виж ти!
0
0