sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Почитаме света мъченица Ирина

Почитаме света мъченица Ирина

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k1k
Света Ирина
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

На 5 май православната църква почита света мъченица Ирина и днес имен ден празнуват всички, които носят името Ирина, Ирена, Мирослав, Мирослава и Мира.

Името Ирина е гръцко и означава мир, заради което хората, които се казват Мирослав или Мирослава, също имат празник днес.

Светицата е родена в град Магедон, разположен в днешна Македония, и е живяла през последното десетилетие на I век и началото на II век. Семейството ѝ било езическо, заради което рожденото ѝ име било Пенелопа.

Светицата сменя името си на Ирина, когато приема християнството. Тя се е покръстила тайно при свети апостол Тимотей, който е един от учениците на свети апостол Павел.

Когато светицата станала пълнолетна, баща ѝ настоял да се задоми, като дори ѝ заявил, че вече е намерил съпруг. Ирина обаче оспорила волята му и го помолил, поне за малко време, в което да осмисли промяната и да помоли Христос за съвет.

Баща ѝ дотолкова се разгневил, че лично заповядал да измъчват почти до смърт собствената му дъщеря. Било заповядано стадо коне да премине през непокорната дъщеря, когато се случило първото чудо – по необяснима причина конете променили посоката си на движение, като вместо към дъщерята тръгнали към нейния баща.

Тогава цялото семейство се убедили в правотата на Ирина и всички, дори баща ѝ, приели християнството. Светицата започнала да проповядва религията в целия град и да покръства групи от хора.

Почитаме света мъченица Ирина

За нейната дейност научил управителят на града, който я извикал при себе си и я подложил на жестоки мъчения заради разпространяването на християнството.

Народът обаче решил да защити светицата и прогонил управителя с камъни. Неговото място се заело от сина му, който решил да довърши работата на баща си.

Заповядано било в краката на Ирина да се забият пирони и така да върви из целия град. След тази гледка обаче жителите на Магедон още по-силно повярвали в силата на християнството.

След време светица Ирина получила знамение от Бог, като казала на близките си, че той иска да я прибере при себе си. Тя и нейният учител Апелиан отишли в една пещера и наредили да ги затрупат вътре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest